Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

  Η γλώσσα αποτελεί έναν κώδικα επικοινωνίας που εξυπηρετεί την ανταλλαγή ιδεών, απόψεων και πληροφοριών και αποτελεί τον κύριο τρόπο έκφρασής μας. Ωστόσο, η σημερινή εποχή χαρακτηρίζεται από γλωσσική κρίση. Με άλλα λόγια πλήττεται από χαμηλή ποιότητα λόγου και επομένως υποβάθμιση της γλώσσας. Το φαινόμενο αυτό αποτελεί μια σύγχρονη κοινωνική πληγή, η οποία έχει αίτια και συνέπειες.

  Ένας από τους κύριους παράγοντες της γλωσσικής κρίσης είναι οι νέοι. Η φύση των νέων κυριαρχείται από τα στοιχεία της αμφισβήτησης και της διαφοροποίησης. Οι άνθρωποι αυτής της ηλικίας έχουν θέληση για καινοτομία και διεκδίκηση αυτόνομης πορείας, με αποτέλεσμα την δημιουργία ενός δικού τους ιδιαίτερου επικοινωνιακού κώδικα. Αυτό περιλαμβάνει την χρήση δικού τους λεξιλογίου σε πιο συρρικνωμένη και περιορισμένη μορφή από αυτή του κλασσικού ελληνικού λεξιλογίου. Οι νέοι συχνά υιοθετούν διάφορες ξένες λέξεις, οι οποίες αντικαθιστούν τις ελληνικές. Πολλές λέξεις, ωστόσο, είναι επινοημένες από αυτούς, ενώ ένας μεγάλος αριθμός κοινών εκφράσεων παρουσιάζεται παραμορφωμένος. Παρατηρούνται επίσης πολλές ασυνταξίες και γραμματικές παρατυπίες. Επιπλέον, υπάρχει μια έντονη τάση για χυδαιολογία-βωμολοχία, ενώ παράλληλα ο λόγος των ατόμων που εκφράζονται με τέτοιο λεξιλόγιο είναι ασαφής.

  Και κάπως έτσι οδηγούμαστε στο φαινόμενο greeklish. Πρόκειται για την ελληνική γλώσσα γραμμένη με τα γράμματα του λατινικού αλφαβήτου. 

  Μπορεί η απλούστευση της γλώσσας μας να δίνει στους νέους ένα αίσθημα χαλάρωσης και να τους βοηθάει να διαμορφώσουν την προσωπική κοινωνική τους ταυτότητα, παρόλα αυτά τα αποτελέσματα των παραπάνω είναι αρνητικά. Αρχικά, παρατηρούνται περισσότερα ορθογραφικά λάθη, καθώς και συχνότερη έλλειψη τονισμού και σημείων στίξης. Οι νέοι γίνονται εκφραστές της λεξιπενίας και της γλωσσικής ένδειας. Ακόμα, ο περιορισμένος γλωσσικός και εκφραστικός πλούτος παρεμποδίζει την ανθρώπινη επικοινωνία, ενώ παράλληλα θέτει υπό περιορισμό την νόηση, την πρόοδο και την πνευματική εξέλιξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι με αυτόν τον τρόπο προωθείται η μονοδιάστατη σκέψη. Το βασικότερο απ' όλα ωστόσο είναι η γλωσσική και πολιτιστική αλλοτρίωση. Η απομάκρυνση από την γλωσσική καλλιέργεια οδηγεί στην αλλοίωση της εθνικής ταυτότητας. Και επομένως, στη βαθμιαία αφομοίωση ενός λαού.

Οι ολέθριες συνέπειες της γλωσσικής κρίσης θα έπρεπε να μας απασχολούν και να μας προβληματίζουν όλους. Αυτά τα τόσο καταστροφικά φαινόμενα στην εθνική μας γλώσσα πρέπει να σταματήσουν άμεσα.


ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ:

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΑΚΡΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Συνέντευξη με τον Κώστα Καζάκο (μέρος 2)

 

Ενημέρωση για ενδοοικογενειακή βία και κακοποίηση των γυναικών

  Το 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Τρίπολης επισκέφτηκε την Τρίτη, 21-3-2023, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αρκαδίας μετά από πρόσκληση του ομίλου δημοσιογραφίας του σχολείου, "Μικροί Δημοσιογράφοι εν δράσει" προκειμένου να ενημερώσει τους μαθητές/τριες για το της φαινόμενο ενδοοικογενειακής βίας και της κακοποίησης των γυναικών.     Ο Α/Β κ. Γιαννίκος Παναγιώτης και ο Ανθ/μος κ. Δρόσος Χρήστος αναφέρθηκαν στις αιτίες του φαινομένου και στο ρόλο της αστυνομίας στην πρόληψη και την αντιμετώπισή του, εξηγώντας ταυτόχρονα στους μαθητές /τριες τις ενέργειες που πρέπει να κάνει κάποιος είτε είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας είτε αντιληφθεί κάτι αντίστοιχο για τρίτο άτομο. Μετά το τέλος της παρουσίασης ακολούθησε καταιγισμός ερωτήσεων από τους μαθητές/τριες, στις οποίες οι αστυνομικοί απάντησαν με προθυμία.  Την παρουσίαση παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον και οι μαθητές των ομίλων "Εθελοντισμός: αξία ζωής μοναδική " και "Από τη ραψωδία ... στη ραπ" μαζί με τις υπε...

"Χτίζουμε γέφυρες": μαθητικό φεστιβάλ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Στο μαθητικό καλλιτεχνικό φεστιβάλ "Χτίζουμε γέφυρες", που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, συμμετείχαν οι μαθητές του ομίλου δημοσιογραφίας. Οι μαθητές παρουσίασαν οπτοακουστικό υλικό που δημιούργησαν σχετικά με τα στερεότυπα και τις διακρίσεις εις βάρος των γυναικών,  πραγματοποίησαν συνεντεύξεις και συμμετείχαν  σε βιωματικά εργαστήρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα.  https://m.youtube.com/watch?v=AabVg5I85SM&feature=youtu.be