Τσέρνομπιλ …Το μεγαλείο της καταστροφής
Το πυρηνικό δυστύχημα του Τσέρνομπιλ έγινε στις 26 Απριλίου του 1986 και συγκεκριμένα στον αντιδραστήρα με αριθμό 4 του πυρηνικού εργοστασίου της Σοβιετικής Ένωσης. Το ατύχημα κατατάχθηκε στην τάξη του μέγιστου προβλεπόμενου ατυχήματος σύμφωνα με πληροφορίες από τη διεθνή κλίμακα πυρηνικών γεγονότων. Οι επιπτώσεις ήταν τεράστιες κυρίως για το περιβάλλον και για την υγεία των ανθρώπων. Επιπλέον, από το ατύχημα πέθαναν επιτόπου 2 εργάτες του σταθμού και σε χρονικό διάστημα 4 μηνών λόγω της ραδιενέργειας και των εγκαυμάτων απεβίωσαν και 28 πυροσβέστες. Επίσης, αυξήθηκε παγκοσμίως το φαινόμενο του καρκίνου κατά 15% και χιλιάδες θάνατοι συνδέονται με το ατύχημα.
Λίγα λεπτά μετά το ατύχημα, έφτασαν αμέσως πυροσβέστες και προσπάθησαν να σβήσουν τις φλόγες δίχως να έχουν ενημερωθεί για τα υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας που υπήρχαν από τον καπνό και τα συντρίμμια. Η έκρηξη του αντιδραστήρα δεν είχε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση ραδιενέργειας αλλά και την απελευθέρωση πολλών ραδιενεργών στοιχείων, όπως το καίσιο και το στρόντιο. Η ανώφελη προσπάθεια κατάσβεσης με τη βοήθεια του νερού είχε ως αποτέλεσμα να γεμίσει το πάτωμα του αντιδραστήρα και το πυρωμένο καύσιμο καθώς και άλλα υλικά του πατώματος να αναμειχθούν με το τσιμέντο και να αρχίσουν να τρυπούν το πάτωμα. Εάν αυτό το υλικό αναμειγνυόταν με νερό θα προκαλούσε μια θερμική έκρηξη η οποία θα ήταν χειρότερη από την έκρηξη η οποία προηγήθηκε.
Το ατύχημα του Τσέρνομπιλ είχε σοβαρές επιπτώσεις γιατί προκλήθηκε μόλυνση από ραδιενέργεια η οποία επηρέασε τον αέρα ,την καλλιέργεια προϊόντων καθώς και τροφίμων. Επίσης, το Τσέρνομπιλ επηρέασε και τον ελληνικό πληθυσμό. Ο κρατικός μηχανισμός άρχισε να κάνει συστάσεις ώστε, να αποφεύγεται η κατανάλωση φρέσκου γάλακτος και να γίνεται καλό πλύσιμο καλλιεργήσιμων λαχανικών και φρούτων. Η ιατρική κοινότητα απέδωσε πολλές περιπτώσεις εμφάνισης καρκίνου εκείνη τη χρονική περίοδο στο ραδιενεργό νέφος το οποίο έφτασε και στη χώρα μας.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου