Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τσέρνομπιλ …Το μεγαλείο της καταστροφής

Τσέρνομπιλ …Το μεγαλείο της καταστροφής 

 

 Το πυρηνικό δυστύχημα του Τσέρνομπιλ έγινε στις 26 Απριλίου του 1986 και συγκεκριμένα στον αντιδραστήρα με αριθμό 4 του πυρηνικού εργοστασίου της Σοβιετικής Ένωσης. Το ατύχημα κατατάχθηκε στην τάξη του μέγιστου προβλεπόμενου ατυχήματος σύμφωνα με πληροφορίες από τη διεθνή κλίμακα πυρηνικών γεγονότων. Οι επιπτώσεις ήταν τεράστιες κυρίως για το περιβάλλον και για την υγεία των ανθρώπων. Επιπλέον, από το ατύχημα πέθαναν επιτόπου 2 εργάτες του σταθμού και σε χρονικό διάστημα 4 μηνών λόγω της ραδιενέργειας και των εγκαυμάτων απεβίωσαν και 28 πυροσβέστες. Επίσης, αυξήθηκε παγκοσμίως το φαινόμενο του καρκίνου κατά 15% και χιλιάδες θάνατοι συνδέονται με το ατύχημα.

 

 Λίγα λεπτά μετά το ατύχημα, έφτασαν αμέσως πυροσβέστες και προσπάθησαν να σβήσουν τις φλόγες δίχως να έχουν ενημερωθεί για τα υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας που υπήρχαν από τον καπνό και τα συντρίμμια. Η έκρηξη του αντιδραστήρα δεν είχε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση ραδιενέργειας αλλά και την απελευθέρωση πολλών ραδιενεργών στοιχείων, όπως το καίσιο και το στρόντιο. Η ανώφελη προσπάθεια κατάσβεσης με τη βοήθεια του νερού είχε ως αποτέλεσμα να γεμίσει το πάτωμα του αντιδραστήρα και το πυρωμένο καύσιμο καθώς και άλλα υλικά του πατώματος να αναμειχθούν με το τσιμέντο και να αρχίσουν να τρυπούν το πάτωμα. Εάν αυτό το υλικό αναμειγνυόταν με νερό θα προκαλούσε μια θερμική έκρηξη η οποία θα ήταν  χειρότερη από την έκρηξη η οποία  προηγήθηκε.

 

 Το ατύχημα του Τσέρνομπιλ είχε σοβαρές επιπτώσεις γιατί προκλήθηκε μόλυνση από ραδιενέργεια η οποία επηρέασε τον αέρα ,την καλλιέργεια προϊόντων καθώς και τροφίμων. Επίσης, το Τσέρνομπιλ επηρέασε και τον ελληνικό πληθυσμό. Ο κρατικός μηχανισμός άρχισε να κάνει συστάσεις ώστε, να αποφεύγεται η κατανάλωση φρέσκου γάλακτος και να γίνεται καλό πλύσιμο καλλιεργήσιμων λαχανικών και φρούτων. Η ιατρική κοινότητα απέδωσε πολλές περιπτώσεις εμφάνισης  καρκίνου εκείνη τη χρονική περίοδο στο ραδιενεργό νέφος το οποίο έφτασε και στη χώρα μας.


Ο Αρθογράφος,
Παναγιώτης Δούρος 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ενημέρωση για ενδοοικογενειακή βία και κακοποίηση των γυναικών

  Το 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Τρίπολης επισκέφτηκε την Τρίτη, 21-3-2023, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αρκαδίας μετά από πρόσκληση του ομίλου δημοσιογραφίας του σχολείου, "Μικροί Δημοσιογράφοι εν δράσει" προκειμένου να ενημερώσει τους μαθητές/τριες για το της φαινόμενο ενδοοικογενειακής βίας και της κακοποίησης των γυναικών.     Ο Α/Β κ. Γιαννίκος Παναγιώτης και ο Ανθ/μος κ. Δρόσος Χρήστος αναφέρθηκαν στις αιτίες του φαινομένου και στο ρόλο της αστυνομίας στην πρόληψη και την αντιμετώπισή του, εξηγώντας ταυτόχρονα στους μαθητές /τριες τις ενέργειες που πρέπει να κάνει κάποιος είτε είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας είτε αντιληφθεί κάτι αντίστοιχο για τρίτο άτομο. Μετά το τέλος της παρουσίασης ακολούθησε καταιγισμός ερωτήσεων από τους μαθητές/τριες, στις οποίες οι αστυνομικοί απάντησαν με προθυμία.  Την παρουσίαση παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον και οι μαθητές των ομίλων "Εθελοντισμός: αξία ζωής μοναδική " και "Από τη ραψωδία ... στη ραπ" μαζί με τις υπε

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ:  ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΔΟΥΡΟ  

‘’Άμα ρισκάρεις, μπορεί να κερδίσεις, αν όχι, έχεις ήδη χάσει’’

Αυτή είναι μια φράση που δίνει κίνητρο στους δυο επιτυχημένους αθλητές – μαθητές του σχολείου μας, του 2 ου Προτύπου Γυμνασίου Τρίπολης. Από τη μια ο Θανάσης Χριστόπουλος κατάφερε μόλις στην ηλικία των 15 ετών να κάνει επαγγελματικό συμβόλαιο με τον Αστέρα Τρίπολης. Από την άλλη ο Βλάσης Μητρόπουλος, ο οποίος κατάφερε να γίνει πρωταθλητής στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ποδηλασίας. Την Τρίτη, 28 Μαρτίου 2023,  οι ‘’μικροί δημοσιογράφοι εν δράσει’’ είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν τους δύο μαθητές , να ρωτήσουν  τις απορίες τους και να ενημερωθούν για την πορεία τους στον χώρο του αθλητισμού.     Μας ανέφεραν και οι δύο ότι ξεκίνησαν το άθλημα από μικρή ηλικία τυχαία, επειδή ζήλευαν από τα άλλα παιδιά. Στη συνέχεια όμως ήθελαν να ξεχωρίσουν, για αυτό είδαν τον αθλητισμό με άλλη ματιά. Επιπλέον, κάτι σημαντικό που ανέφεραν είναι ότι εκτός από αυτό που κάνουν και αγαπάνε, πρέπει να αφοσιωθούν και στο σχολείο, γιατί τίποτα δεν είναι ακόμη σίγουρο.  Δηλαδή πρέπει πάντα να υπάρχει plan B.