Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εκμεταλλευόμαστε αληθινά γεγονότα για μια... σειρά

   Όλοι μας έχουμε σίγουρα έρθει στη θέση να επιλέξουμε κάποια ταινία ή σειρά για να παρακολουθήσουμε, έτσι ώστε να μπορέσουμε να περάσουμε τον χρόνο μας ευχάριστα. Οι κινηματογραφικές παραγωγές που συνήθως εκπλήσσουν περισσότερο το κοινό, είναι βασισμένες σε αληθινά γεγονότα. Αυτό συμβαίνει κυρίως, διότι αυτή η δόση ρεαλιστικότητας  καταφέρνει να μας ξαφνιάσει, ακόμη και να μας τρομάξει. Κι ενώ ακούγεται ως μια αρκετά ενδιαφέρουσα πρόταση για κάθε σεναριογράφο να εμπνευστεί την πλοκή μιας ταινίας από κάποιο πραγματικό συμβάν, ίσως μελλοντικά αποτελέσει πηγή σοβαρού σκανδάλου, αν δεν τηρηθούν κάποιες προδιαγραφές. 

   Βασική αιτία για τον προβληματισμό αυτό, ήταν η αμερικανικής παραγωγής σειρά του Netflix "Dahmer" η οποία το 2022 έσπασε ρεκόρ αλλά συγχρόνως προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στο κοινό. Συγκεκριμένα, η σειρά αυτή εστιάζει στην ιστορία του Τζέφρι Ντάμερ, ενός κατά συρροή δολοφόνου, ο οποίος συνελήφθη για 17 δολοφονίες την δεκαετία του '90. Το πρόβλημα οφείλεται στο γεγονός πως δεν ενημερώθηκε κανένας από τους συγγενείς των θυμάτων για την δημιουργία της σειράς. Επιπλέον, δεν υπήρξε χρηματική αποζημίωση σε αυτούς από τα κέρδη που εισέπραξε το Netflix.

   Είναι απαραίτητο να αντιληφθούμε την σοβαρότητα της κατάστασης, όπως επίσης και να συνειδητοποιήσουμε την δύσκολη θέση στην οποία δυστυχώς βρέθηκαν οι εμπλεκόμενοι στην ιστορία. Με την τεράστια αναγνωρισιμότητα που δέχτηκε η σειρά παγκοσμίως, οι άνθρωποι αυτοί αναγκάστηκαν να ξαναζήσουν τα γεγονότα από την αρχή, να ξαναθυμηθούν την τραγική απώλεια που υπέστη η οικογένειά τους, να ξανανιώσουν τα ίδια αρνητικά συναισθήματα. Είναι θλιβερό να δέχονται τέτοια αντιμετώπιση από μία φαινομενικά ευαισθητοποιημένη σε τέτοια ζητήματα κοινωνία. Ακόμη και αν ο απώτερος σκοπός της ομάδας του Netflix ήταν να πληροφορήσει για το απάνθρωπο έγκλημα της δεκαετίας εκείνης, ο κίνδυνος διάδοσης λανθασμένων μηνυμάτων στους θεατές ήταν μεγάλο. 

   Άρα απαγορεύεται να παρακολουθούμε ταινίες ή σειρές βασισμένες στην αληθινή ζωή? Η απάντηση είναι περίπλοκη. Αν θεωρούμε πως είμαστε αρκετά ενημερωμένοι και υπεύθυνοι να σχηματίσουμε μια γνώμη για το θέμα, τότε η ταινία αυτή είναι ικανή όχι μόνο να μας ψυχαγωγήσει, αλλά και να μας ωριμάσει ως άτομα. Πρέπει ωστόσο να δείξουμε και τον αναγκαίο σεβασμό στα θύματα, για να τα βοηθήσουμε να ξεπεράσουν όσα βίωσαν και να βρουν το κουράγιο να προχωρήσουν τη ζωή τους. 



Η αρθρογράφος, 

Φένια Λαμπροπούλου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Συνέντευξη με τον Κώστα Καζάκο (μέρος 2)

 

Ενημέρωση για ενδοοικογενειακή βία και κακοποίηση των γυναικών

  Το 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Τρίπολης επισκέφτηκε την Τρίτη, 21-3-2023, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αρκαδίας μετά από πρόσκληση του ομίλου δημοσιογραφίας του σχολείου, "Μικροί Δημοσιογράφοι εν δράσει" προκειμένου να ενημερώσει τους μαθητές/τριες για το της φαινόμενο ενδοοικογενειακής βίας και της κακοποίησης των γυναικών.     Ο Α/Β κ. Γιαννίκος Παναγιώτης και ο Ανθ/μος κ. Δρόσος Χρήστος αναφέρθηκαν στις αιτίες του φαινομένου και στο ρόλο της αστυνομίας στην πρόληψη και την αντιμετώπισή του, εξηγώντας ταυτόχρονα στους μαθητές /τριες τις ενέργειες που πρέπει να κάνει κάποιος είτε είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας είτε αντιληφθεί κάτι αντίστοιχο για τρίτο άτομο. Μετά το τέλος της παρουσίασης ακολούθησε καταιγισμός ερωτήσεων από τους μαθητές/τριες, στις οποίες οι αστυνομικοί απάντησαν με προθυμία.  Την παρουσίαση παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον και οι μαθητές των ομίλων "Εθελοντισμός: αξία ζωής μοναδική " και "Από τη ραψωδία ... στη ραπ" μαζί με τις υπε...

"Χτίζουμε γέφυρες": μαθητικό φεστιβάλ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Στο μαθητικό καλλιτεχνικό φεστιβάλ "Χτίζουμε γέφυρες", που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, συμμετείχαν οι μαθητές του ομίλου δημοσιογραφίας. Οι μαθητές παρουσίασαν οπτοακουστικό υλικό που δημιούργησαν σχετικά με τα στερεότυπα και τις διακρίσεις εις βάρος των γυναικών,  πραγματοποίησαν συνεντεύξεις και συμμετείχαν  σε βιωματικά εργαστήρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα.  https://m.youtube.com/watch?v=AabVg5I85SM&feature=youtu.be