Το γυναικείο φύλο αγωνίζεται για τα δικαιώματά του καθημερινά, καθώς στη σημερινή κοινωνία ο ρατσισμός που βιώνει ‘καλπάζει’.
Η κοινωνία μέχρι τον 18ο αιώνα θεωρούσε πως ο λόγος της ύπαρξης της γυναίκας ήταν για να εξυπηρετεί τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των ανδρών. Ωστόσο, κατά τον 19ο αιώνα οι γυναίκες άρχισαν να πιστεύουν στον εαυτό τους, με αποτέλεσμα τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους μέσα από το γυναικείο κίνημα. Η δύναμη και η ελευθερία των γυναικών ξεκίνησε τον 20ο αιώνα, προκειμένου να αποκτήσουν ίση αντιμετώπιση με το ανδρικό φύλο. Στη σημερινή εποχή, αν και οι περισσότερες προπαγανδίστικες αντιλήψεις έχουν εξαφανιστεί και παρ’ όλο που η ζωή της γυναίκας βελτιώνεται συνεχώς, η ιδέα της ανισότητας δεν παύει να υπάρχει.
Σε μια ενδοσχολική έρευνα μαθητές και μαθήτριες του 2ου Προτύπου Γυμνασίου Τρίπολης κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις που αφορούν τα γυναικεία δικαιώματα. Μοιράστηκαν 30 ερωτηματολόγια και 20 από αυτά απαντήθηκαν. Τα αποτελέσματα δείχνουν πώς πραγματικά βλέπουν οι έφηβοι το γυναικείο φύλο και πώς ο περίγυρος τους συμπεριφέρεται.
Οι απαντήσεις τους βασίζονται σε τρείς θεματικούς άξονες: των στερεοτύπων, της ισότητας και της ανισότητας. Ένα σημαντικό στερεότυπο της εποχής είναι πως η γυναίκα πρέπει να δημιουργήσει οικογένεια και το κύριο μέλημά της είναι οι οικιακές εργασίες. Παρ΄όλα αυτά, αν και το 85% διαφωνεί, το 15% συμφωνεί. Συμπεραίνουμε έτσι πως στα μάτια των νέων φαίνεται πως η γυναίκα μπορεί να είναι αυτόνομη και ανεξάρτητη. Κάτι εξίσου σημαντικό είναι πως το 55% των μαθητών θεωρεί πως οι γυναίκες πολιτικοί μπορούν να «νοικοκυρέψουν» την χώρα όσο καλά μπορούν και οι άντρες πολιτικοί. Αυτό είναι κάτι πολύ ελπιδοφόρο, καθώς φαίνεται ότι οι νέοι στον πολιτικό τομέα βλέπουν την γυναίκα ισάξια με το αντίθετο φύλο. Το επόμενο σκέλος της έρευνας αφορά την ισότητα. Στην ερώτηση αν στις γυναίκες πρέπει να δίνονται οι ίδιες ευκαιρίες στον εργασιακό τομέα το 75% απάντησε καταφατικά, ενώ ελάχιστοι ήταν αυτοί που απάντησαν αρνητικά. Η θετική απάντηση δηλώνει πως οι έφηβοι πιθανότατα θέλουν να δίνονται ίσες ευκαιρίες και στα δύο φύλα. Το τρίτο και τελευταίο σκέλος του άρθρου αφορά την ανισότητα της γυναίκας, άποψη που φαίνεται στις απαντήσεις των παιδιών. Το 30% του πληθυσμού πιστεύει πως η γυναίκα είναι κατώτερη από τον άνδρα σε αντίθεση με το 40% που θεωρεί πως δεν είναι. Βλέπουμε λοιπόν, πως ένα παιδί στην εποχή μας καταλαβαίνει την θέση της γυναίκας στην κοινωνία. Αν και δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά των απαντήσεων στην συγκεκριμένη ερώτηση, κάτι το οποίο θα πρέπει να μας απασχολεί και να μας βάζει σε σκέψεις είναι πως ένα μεγάλο μέρος απάντησε πως μάλλον αυτό μπορεί να ισχύει, αλλά μπορεί και όχι. Τέλος, στη ερώτηση αν οι μαθητές/τριες θεωρούν πως η γυναίκα θα απαλλαγεί κάποτε από τον κοινωνικό ρατσισμό η θετική απάντηση καταλαμβάνει το 6% των μαθητών, ενώ η δημοφιλέστερη απάντηση στην συγκεκριμένη ερώτηση είναι ίσως. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει περίπτωση να απαλλαγεί, αλλά μπορεί και όχι.
Συμπερασματικά, διατηρούνται τα κοινωνικά στερεότυπα εις βάρος του γυναικείου φύλου. Εξακολουθεί όμως να υπάρχει η ελπίδα να ξεπεραστούν και να μην ξαναβρεθούν στο προσκήνιο. Χάρη σε μια γυναίκα βρισκόμαστε εδώ που είμαστε, χάρη σε μία γυναίκα γινόμαστε καλύτεροι καθημερινά, χάρη σε μια γυναίκα εξερευνούμε τον κόσμο και ανακαλύπτουμε νέες εμπειρίες … Ας μην τους στερούμε λοιπόν το πιο σημαντικό πράγμα για αυτές…. Την ελευθερία … Και αν πότε δεν υπάρχει λύση για το οποιοδήποτε πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και νιώθουμε αβοήθητοι, μόνο ένας άνθρωπος θα μας κάνει να νιώσουμε ασφάλεια και αγάπη. Αυτή είναι η γυναίκα. Όπως είπε ο σπουδαίος συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης: «Τα τετραθέμελα του κόσμου τούτου: ψωμί, κρασί, φωτιά, γυναίκα».
Η αρθρογράφος,
Ελεάννα Σκιαδά
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου