Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Για τον Άλκη"

 

Περίπου ένα χρόνο πριν από σήμερα, ο Άλκης Καμπανός έπεσε θύμα οπαδικής βίας από «χούλιγκανς» της ομάδας του ΠΑΟΚ.Ο 19χρονος  άφησε την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου, ωστόσο η μνήμη του διατηρείται ζωντανή μέχρι σήμερα.

Η ελληνική Σούπερ Λιγκ για να τον τιμήσει αφιέρωσε 2 αγωνιστικές στο όνομά του, με στόχο να υπενθυμίσει σε όλους πως η βία δεν έχει καμία θέση στα γήπεδα και στον χώρο του ποδοσφαίρου. Οι ελληνικές ομάδες, η κάθε μία με τον δικό της τρόπο, τιμά τον αδικοχαμένο νεαρό. Οι παίκτες φορούν φανέλα με το όνομά του, ενώ πλήθος πανό βρίσκονται στις κερκίδες των αγώνων εις μνήμη του Άλκη.

Η δολοφονία του Άλκη  αντικατοπτρίζει δυστυχώς τη μαύρη πλευρά του αθλητισμού. Στις μέρες μας, η ευγενής άμιλλα πολλές φορές δίνει την θέση της στη βία και τον φανατισμό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το άθλημα χάνει τον καλό χαρακτήρα του και ενώ ο αθλητισμός θα έπρεπε να ενώνει τους ανθρώπους, τα περιστατικά φανατισμού στα ελληνικά, και όχι μόνο, γήπεδα τους απομακρύνουν και τρέφουν συναισθήματα ανταγωνισμού και εχθρικότητας.

Τσακωμοί μεταξύ οπαδών, ξυλοδαρμοί, καπνογόνα, καταστροφή των γηπέδων, υβριστικά συνθήματα είναι κάποιες ενέργειες φανατισμού που παρατηρούνται στις μέρες μας. Όσοι προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες συχνά αυτοαποκαλούνται φίλαθλοι. Είναι όμως; Φίλαθλος είναι αυτός που αγαπά τα αθλήματα, σέβεται τον αντίπαλο, αυτός που αποδέχεται την νίκη και την ήττα ως μέρος του αγώνα.

Τα αθλήματα, όπως είναι γνωστό, αποτελούν μέρος της κουλτούρας μίας χώρας, από πολύ παλιά έως σήμερα. Οπότε είναι αδιανόητο  μία τέτοια πηγή πολιτισμού και ενότητας των ανθρώπων και των λαών να καταστρέφεται από την βία. Είναι αδιανόητο  άνθρωποι να στρέφονται εναντίον άλλων ανθρώπων, ανθρώπινες ζωές να χάνονται και να υπάρχουν πολλές φορές εκατοντάδες τραυματίες. Ο χαμός του Άλκη είναι λοιπόν ένα μήνυμα προς όλους τους οπαδούς και φιλάθλους να ενωθούν κατά της βίας. Ο αθλητισμός μάς ζητά να απαντήσουμε στην κραυγή του για βοήθεια, ζητά να μην υπάρξει ποτέ κανένας άλλος Άλκης.

Η αρθρογράφος

Καρδαρά Νεκταρία


Άλκης Καμπανός: Super League και Basket League αφιερώνουν δύο αγωνιστικές στη μνήμη του - Onsports.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ενημέρωση για ενδοοικογενειακή βία και κακοποίηση των γυναικών

  Το 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Τρίπολης επισκέφτηκε την Τρίτη, 21-3-2023, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αρκαδίας μετά από πρόσκληση του ομίλου δημοσιογραφίας του σχολείου, "Μικροί Δημοσιογράφοι εν δράσει" προκειμένου να ενημερώσει τους μαθητές/τριες για το της φαινόμενο ενδοοικογενειακής βίας και της κακοποίησης των γυναικών.     Ο Α/Β κ. Γιαννίκος Παναγιώτης και ο Ανθ/μος κ. Δρόσος Χρήστος αναφέρθηκαν στις αιτίες του φαινομένου και στο ρόλο της αστυνομίας στην πρόληψη και την αντιμετώπισή του, εξηγώντας ταυτόχρονα στους μαθητές /τριες τις ενέργειες που πρέπει να κάνει κάποιος είτε είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας είτε αντιληφθεί κάτι αντίστοιχο για τρίτο άτομο. Μετά το τέλος της παρουσίασης ακολούθησε καταιγισμός ερωτήσεων από τους μαθητές/τριες, στις οποίες οι αστυνομικοί απάντησαν με προθυμία.  Την παρουσίαση παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον και οι μαθητές των ομίλων "Εθελοντισμός: αξία ζωής μοναδική " και "Από τη ραψωδία ... στη ραπ" μαζί με τις υπε

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ:  ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΔΟΥΡΟ  

‘’Άμα ρισκάρεις, μπορεί να κερδίσεις, αν όχι, έχεις ήδη χάσει’’

Αυτή είναι μια φράση που δίνει κίνητρο στους δυο επιτυχημένους αθλητές – μαθητές του σχολείου μας, του 2 ου Προτύπου Γυμνασίου Τρίπολης. Από τη μια ο Θανάσης Χριστόπουλος κατάφερε μόλις στην ηλικία των 15 ετών να κάνει επαγγελματικό συμβόλαιο με τον Αστέρα Τρίπολης. Από την άλλη ο Βλάσης Μητρόπουλος, ο οποίος κατάφερε να γίνει πρωταθλητής στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ποδηλασίας. Την Τρίτη, 28 Μαρτίου 2023,  οι ‘’μικροί δημοσιογράφοι εν δράσει’’ είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν τους δύο μαθητές , να ρωτήσουν  τις απορίες τους και να ενημερωθούν για την πορεία τους στον χώρο του αθλητισμού.     Μας ανέφεραν και οι δύο ότι ξεκίνησαν το άθλημα από μικρή ηλικία τυχαία, επειδή ζήλευαν από τα άλλα παιδιά. Στη συνέχεια όμως ήθελαν να ξεχωρίσουν, για αυτό είδαν τον αθλητισμό με άλλη ματιά. Επιπλέον, κάτι σημαντικό που ανέφεραν είναι ότι εκτός από αυτό που κάνουν και αγαπάνε, πρέπει να αφοσιωθούν και στο σχολείο, γιατί τίποτα δεν είναι ακόμη σίγουρο.  Δηλαδή πρέπει πάντα να υπάρχει plan B.