Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ

 

 Ο Λευκός Πύργος  είναι σημείο  αναφοράς και σύμβολο για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Δεν υπάρχει περίπτωση για κάθε επισκέπτη ή κάτοικο της πόλης να μην περάσει  απέξω έστω και μια φορά  αλλά  και πόσοι  τον επισκέπτονται στο  εσωτερικό του .

Βρέθηκα κι εγώ πριν λίγο καιρό στη Θεσσαλονίκη  και αποφασίσαμε να τον επισκεφτούμε γιατί ήθελα να τον δω εσωτερικά , να μάθω την ιστορία του και να ανέβω στην κορυφή του.

Φτάνοντας εκεί μου έκανε εντύπωση  η σειρά των ανθρώπων  τουρίστες κυρίως ,που περίμεναν  για να βγάλουν  εισιτήριο και να περάσουν  μέσα. Όπως μας είπαν οι υπάλληλοι του  υπουργείου πολιτισμού όπου ανήκει , επιτρέπονται μόνο 70 άνθρωποι μέσα,  γι’ αυτό και περιμέναμε να βγουν κάποιοι για να περάσουμε  εμείς ενώ μαθητές και φοιτητές μπαίνουν δωρεάν.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο Λευκός Πύργος χτίστηκε από τους Οθωμανούς τον 15ο αιώνα  μετά την άλωση της Θεσσαλονίκης στη θέση όπου υπήρχε παλαιότερος πύργος βυζαντινής οχύρωσής, στο σημείο όπου το ανατολικό τοίχος συναντούσε το τοίχος της θάλασσας. Είχε διάφορες ονομασίες όπως Πύργος του Λέοντος 16ος αιώνας, πύργος της Καλαμαρίας 18ος αι/ ενώ τον 19ο αιώνα τον βρίσκουμε με δύο ονομασίες  Πύργος των Γενιτσάρων και Πύργος του αίματος όταν έγινε φυλακή και τόπος εκτέλεσης καταδίκων.

Ιστορικές μαρτυρίες αλλά και εσωτερική διαρρύθμιση των χώρων με τζάκια , καπναγωγούς και αποχετευτικό σύστημα,  δείχνουν ότι ο πύργος εκτός από αμυντική χρήση ήταν και στρατιωτικό κατάλυμα.

Το 1883 με διαταγή του Σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ Β ασπρίζεται και ονομάζεται Λευκός , Μπεγιάζ Κουλέ και ήταν ο κατάδικος Νάθαν Γκουελεντί που τον άσπρισε με αντάλλαγμα της ελευθερίας του. Από το 1911  απόμεινε μόνος στην παραλία αφού κατεδαφίστηκε  το θαλάσσιο τοίχος και ο περίβολός του. Μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912 είχε διάφορες χρήσεις όπως για φύλαξη αρχαιοτήτων στον Α Παγκόσμιο πόλεμο  ,  η αεράμυνα της πόλης , τα εργαστήρια μετεωρολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου αλλά και Συστήματα Ναυτοπροσκόπων. Από το 1983 ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού και η αναστήλωσή του ολοκληρώθηκε το 1985.


ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Ο πύργος είναι κυκλικός με ύψος 33.90μ και διάμετρο 21,70μ και περίμετρο 71.30μ  ,είναι φτιαγμένος από πέτρα  , έχει το ισόγειο και έξι ορόφους. Αποτελείτε από δυο κυλίνδρους , τον εξωτερικό  όπου υψώνεται μέχρι τον 5ο όροφο  και τον εσωτερικό που είναι κατά ένα όροφο ψηλότερος με εξαιρετική θέα στην πόλη και τον Όλυμπο. Ανάμεσα στους δυο κυλίνδρους υπάρχει ελικοειδές χτιστό κλιμακοστάσιο που αποτελείται από 92 σκαλοπάτια. Γύρω από τον πύργο υπήρχε οκταγωνικός περίβολος με πυργίσκους μέχρι τις αρχές του 20ου αι όπου κατεδαφίστηκε.

 Σήμερα στεγάζει  τη νέα μόνιμη έκθεση,  που αφορά την πόλη  της  Θεσσαλονίκης  από την ίδρυσή της 316/5 πΧ   μέχρι και τη σύγχρονη εποχή σε κάθε όροφο του πύργου,  με πληροφορίες για τη σύνθεση του πληθυσμού ,τον τρόπο ζωής ,  το εμπόριο και τον πολιτισμό!  

Στο τέλος φτάσαμε στον εξώστη όπου η θέα ήταν καταπληκτική.

  Η επίσκεψη  στο Λευκό Πύργο άξιζε  με το παραπάνω και εκτός από γνώσεις απέκτησα και πολλές αναμνήσεις.  Γι΄ αυτό και σας προτείνω να τον επισκεφτείτε όταν πάτε στη Θεσσαλονίκη. 













ΠΗΓΕΣ

1.      www.lpth.gr

2.      www.kastra.eu

3.      Wikipedia.org

4.      
www.thessalonikiguide.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ενημέρωση για ενδοοικογενειακή βία και κακοποίηση των γυναικών

  Το 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Τρίπολης επισκέφτηκε την Τρίτη, 21-3-2023, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αρκαδίας μετά από πρόσκληση του ομίλου δημοσιογραφίας του σχολείου, "Μικροί Δημοσιογράφοι εν δράσει" προκειμένου να ενημερώσει τους μαθητές/τριες για το της φαινόμενο ενδοοικογενειακής βίας και της κακοποίησης των γυναικών.     Ο Α/Β κ. Γιαννίκος Παναγιώτης και ο Ανθ/μος κ. Δρόσος Χρήστος αναφέρθηκαν στις αιτίες του φαινομένου και στο ρόλο της αστυνομίας στην πρόληψη και την αντιμετώπισή του, εξηγώντας ταυτόχρονα στους μαθητές /τριες τις ενέργειες που πρέπει να κάνει κάποιος είτε είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας είτε αντιληφθεί κάτι αντίστοιχο για τρίτο άτομο. Μετά το τέλος της παρουσίασης ακολούθησε καταιγισμός ερωτήσεων από τους μαθητές/τριες, στις οποίες οι αστυνομικοί απάντησαν με προθυμία.  Την παρουσίαση παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον και οι μαθητές των ομίλων "Εθελοντισμός: αξία ζωής μοναδική " και "Από τη ραψωδία ... στη ραπ" μαζί με τις υπε

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ:  ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΔΟΥΡΟ  

‘’Άμα ρισκάρεις, μπορεί να κερδίσεις, αν όχι, έχεις ήδη χάσει’’

Αυτή είναι μια φράση που δίνει κίνητρο στους δυο επιτυχημένους αθλητές – μαθητές του σχολείου μας, του 2 ου Προτύπου Γυμνασίου Τρίπολης. Από τη μια ο Θανάσης Χριστόπουλος κατάφερε μόλις στην ηλικία των 15 ετών να κάνει επαγγελματικό συμβόλαιο με τον Αστέρα Τρίπολης. Από την άλλη ο Βλάσης Μητρόπουλος, ο οποίος κατάφερε να γίνει πρωταθλητής στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ποδηλασίας. Την Τρίτη, 28 Μαρτίου 2023,  οι ‘’μικροί δημοσιογράφοι εν δράσει’’ είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν τους δύο μαθητές , να ρωτήσουν  τις απορίες τους και να ενημερωθούν για την πορεία τους στον χώρο του αθλητισμού.     Μας ανέφεραν και οι δύο ότι ξεκίνησαν το άθλημα από μικρή ηλικία τυχαία, επειδή ζήλευαν από τα άλλα παιδιά. Στη συνέχεια όμως ήθελαν να ξεχωρίσουν, για αυτό είδαν τον αθλητισμό με άλλη ματιά. Επιπλέον, κάτι σημαντικό που ανέφεραν είναι ότι εκτός από αυτό που κάνουν και αγαπάνε, πρέπει να αφοσιωθούν και στο σχολείο, γιατί τίποτα δεν είναι ακόμη σίγουρο.  Δηλαδή πρέπει πάντα να υπάρχει plan B.