Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα δικαιώματα των προσφύγων

 

  Τα δικαιώματα των προσφύγων: Μια πρόταση που πολλοί υποτιμούν και λίγοι σέβονται. Είναι γεγονός ότι με τόσους πολέμους που βρίσκονται σε εξέλιξη όλο και περισσότεροι άνθρωποι ξεριζώνονται από τη πατρίδα τους. Επομένως όσο αυξάνεται ο αριθμός των προσφύγων, τόσο οφείλουν να αυξάνονται και οι γνώσεις των ανθρώπων για τα δικαιώματά τους.

  Αρχικά οι πρόσφυγες έχουν συγκεκριμένα δικαιώματα που δεν πρέπει να καταπατούνται, καθώς εντάσσονται και στα ανθρώπινα απαράβατα δικαιώματα. Ένα από αυτά είναι η πρόσβασή τους στην εκπαίδευση κάτω από πρέπουσες συνθήκες ώστε να συνεχίσουν την πνευματική τους ανάπτυξη και εξοικειωθούν με την γλώσσα της χώρας που τους φιλοξενεί. Επιπρόσθετα, εξίσου σημαντική είναι η δυνατότητα παροχής ιατρικής περίθαλψης και ψυχολογικής υποστήριξης από δημόσιους φορείς υγείας. Ακόμη, η πολιτεία οφείλει να τους προσφέρει θέσεις εργασίας ώστε να εκπληρώσουν τις υλικές και ψυχολογικές ανάγκες τους. Τέλος, κάθε πρόσφυγας έχει το δικαίωμα στέγασης, και εξασφάλισης τροφής, νερού και βασικών υλικών αγαθών.

  Παρ’ όλα αυτά, πολλές φορές τα δικαιώματα τους αυτά αγνοούνται με αποτέλεσμα να γίνεται ακόμα πιο δύσκολη η επιβίωση και η ένταξή τους στην χώρα υποδοχής τους. Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι ο ρατσισμός. Στα μάτια κάποιων θεωρούνται άνισοι σε σχέση με τους μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι τους συμπεριφέρονται άσχημα και τους μειώνουν.  Έτσι παρατηρείται συχνά το φαινόμενο της ξενοφοβίας, που δημιουργεί προκαταλήψεις και στερεότυπα, τα οποία καταλήγουν κάποιες φορές σε περιστατικά βίας. Συμπληρωματικά, ένα ακόμη εμπόδιο είναι η επικοινωνία. Δεν γνωρίζουν την γλώσσα, μπορεί να χρειάζονται μεταφραστή και αυτός είναι ένας από τους λόγους που δυσκολεύονται φιλίες και είναι αντικοινωνικοί.

  Υπάρχουν διάφοροι φορείς που βοηθούν τους πρόσφυγες και δίνουν λύση σε μερικά από αυτά τα προβλήματα. Κάποιοι από αυτούς της χώρας μας είναι:

Το Υπουργείο Παιδείας

Το Υπουργείο Υγείας

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση

 Συμπερασματικά, οι πρόσφυγες έχουν ήδη περάσει αρκετές δυσκολίες, οπότε το κράτος έχει ως υποχρέωση να τους σέβεται και να τους βοηθά. Εμείς ως πολίτες μπορούμε να δείξουμε ενδιαφέρον για αυτούς και να συνεισφέρουμε στην ομαλή τους ένταξη στην κοινωνία.

Οι αρθρογράφοι:

 Τρουπή Μιράντα

Καρδαρά Νεκταρία

Μαντά Σταυρίνα

Τότση Μαίρη

 https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fevangelicalfocus.com%2Ffamily%2F1587%2FChildren-refugees-are-dealing-with-incredibly-heavy-things&psig=AOvVaw0_YlyM_QNwj1LqEnzOMbWV&ust=1675009660405000&source=images&cd=vfe&ved=0CBEQjhxqFwoTCPCBx7DX6vwCFQAAAAAdAAAAABAE 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ενημέρωση για ενδοοικογενειακή βία και κακοποίηση των γυναικών

  Το 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Τρίπολης επισκέφτηκε την Τρίτη, 21-3-2023, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αρκαδίας μετά από πρόσκληση του ομίλου δημοσιογραφίας του σχολείου, "Μικροί Δημοσιογράφοι εν δράσει" προκειμένου να ενημερώσει τους μαθητές/τριες για το της φαινόμενο ενδοοικογενειακής βίας και της κακοποίησης των γυναικών.     Ο Α/Β κ. Γιαννίκος Παναγιώτης και ο Ανθ/μος κ. Δρόσος Χρήστος αναφέρθηκαν στις αιτίες του φαινομένου και στο ρόλο της αστυνομίας στην πρόληψη και την αντιμετώπισή του, εξηγώντας ταυτόχρονα στους μαθητές /τριες τις ενέργειες που πρέπει να κάνει κάποιος είτε είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας είτε αντιληφθεί κάτι αντίστοιχο για τρίτο άτομο. Μετά το τέλος της παρουσίασης ακολούθησε καταιγισμός ερωτήσεων από τους μαθητές/τριες, στις οποίες οι αστυνομικοί απάντησαν με προθυμία.  Την παρουσίαση παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον και οι μαθητές των ομίλων "Εθελοντισμός: αξία ζωής μοναδική " και "Από τη ραψωδία ... στη ραπ" μαζί με τις υπε

Η καταπολέμηση του άγχους κατά τη διάρκεια των εξετάσεων!!!

Στις μέρες μας το άγχος είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο ανάμεσα στους μαθητές κυρίως την περίοδο των εξετάσεων. Είναι ένας  υγιής βιολογικός μηχανισμός  που ενεργοποιεί ένα προστατευτικό σύστημα κυρίως στις δύσκολες στιγμές και που συνδέεται με τον τρόπο που σκεπτόμαστε!   Εξαιτίας αυτού οι μαθητές τρέμουν τι θα γίνει σε περίπτωση που αποτύχουν, φυσούν και ξεφυσούν, πηγαινοέρχονται στο δωμάτιό τους  και νιώθουν κυριολεκτικά σαν να τους λιθοβολούν. Βρίσκονται σε τόσο δύσκολη θέση   με τον   εαυτό   τους που   χάνουν την  επαφή και δεν   συναναστρέφονται   με τους φίλους τους. Ευτυχώς   υπάρχουν αρκετές λύσεις για να ελαττωθεί το άγχος!!! 1. Οργάνωση μελέτης: Φτιάξε χρονοδιάγραμμα μελέτης καθορίζοντας τον χρόνο που χρειάζεσαι για να ολοκληρώσεις το κάθε κεφάλαιο. Σημείωνε τους στόχους που πετυχαίνεις και αναρωτήσου τι δεν λειτούργησε στις περιπτώσεις που βγήκες εκτός χρόνου. Σε περίπτωση που δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς, κάνε ένα μικρό διάλειμμα. Φτιά

‘’Άμα ρισκάρεις, μπορεί να κερδίσεις, αν όχι, έχεις ήδη χάσει’’

Αυτή είναι μια φράση που δίνει κίνητρο στους δυο επιτυχημένους αθλητές – μαθητές του σχολείου μας, του 2 ου Προτύπου Γυμνασίου Τρίπολης. Από τη μια ο Θανάσης Χριστόπουλος κατάφερε μόλις στην ηλικία των 15 ετών να κάνει επαγγελματικό συμβόλαιο με τον Αστέρα Τρίπολης. Από την άλλη ο Βλάσης Μητρόπουλος, ο οποίος κατάφερε να γίνει πρωταθλητής στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ποδηλασίας. Την Τρίτη, 28 Μαρτίου 2023,  οι ‘’μικροί δημοσιογράφοι εν δράσει’’ είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν τους δύο μαθητές , να ρωτήσουν  τις απορίες τους και να ενημερωθούν για την πορεία τους στον χώρο του αθλητισμού.     Μας ανέφεραν και οι δύο ότι ξεκίνησαν το άθλημα από μικρή ηλικία τυχαία, επειδή ζήλευαν από τα άλλα παιδιά. Στη συνέχεια όμως ήθελαν να ξεχωρίσουν, για αυτό είδαν τον αθλητισμό με άλλη ματιά. Επιπλέον, κάτι σημαντικό που ανέφεραν είναι ότι εκτός από αυτό που κάνουν και αγαπάνε, πρέπει να αφοσιωθούν και στο σχολείο, γιατί τίποτα δεν είναι ακόμη σίγουρο.  Δηλαδή πρέπει πάντα να υπάρχει plan B.