Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αξίζουν και αυτά προσοχή?

   Τα τελευταία χρόνια οι πρόσφυγες έχουν αυξηθεί κυρίως στη χώρα μας. Συνεπώς, ο αριθμός προσφυγόπουλων που φτάνουν στην Ελλάδα γίνεται όλο και μεγαλύτερος. Τα παιδιά αυτά έρχονται σε μια πολύ μικρή ηλικία αντιμέτωπα με πολλά προβλήματα, τα οποία ακόμη και σε ενήλικες φαντάζουν δύσκολα αντιμετωπίσιμα.
   Κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης υπάρχει η πιθανότητα να μην καταφέρουν να φτάσουν στον προορισμό τους σώα λόγω των αντίξοων συνθηκών, όπως τα καιρικά φαινόμενα, η έλλειψη φαγητού, νερού και υγειονομικής φροντίδας. Ακόμη όμως και αν πατήσουν το πόδι τους στη στεριά της χώρας υποδοχής, έρχονται αντιμέτωπα με ίσης σημασίας προβλήματα. Ο φόβος του παρόντος και του μέλλοντος βασανίζει το αθώο μυαλό τους, ενώ η απαισιοδοξία των γονέων τους τα αναγκάζει να υιοθετούν το ίδιο συναίσθημα.
   Είναι άδικο να πρέπει να τα περάσουν όλα αυτά, όπως επίσης και να στερούνται στοιχειώδη δικαιώματα. Σε κανονικές συνθήκες, θα έπρεπε να ζουν ακριβώς όπως αρμόζει στην ηλικία τους και να τους παρέχονται όλα τα υλικά αγαθά που δικαιούνται να απολαμβάνουν. Κάθε παιδί έχει δικαίωμα στη στέγαση, στην τροφή και στην ενδυμασία. Επιπλέον, έχει δικαίωμα στη μόρφωση, στο παιχνίδι και στον ελεύθερο χρόνο. Είναι απαράδεκτο να μη βιώνουν την αγάπη, τον σεβασμό και τη φιλία στη ζωή τους. Αντ' αυτού, τα περισσότερα προσφυγόπουλα δέχονται ρατσισμό οποιασδήποτε μορφής σε καθημερινή βάση. 
   Η κοινωνία μας οφείλει να αφήσει πίσω όλα τα στερεότυπα και τις "ταμπέλες", να αποδεχτεί και να αγαπήσει τη διαφορετικότητά τους και να τα βοηθήσει στην ομαλή προσαρμογή τους στο κοινωνικό σύνολο. 





Οι αρθρογράφοι:

Μαργαρίτα Μανδράκου
Μελιτίνη Πανταζή
Κατερίνα Μπάρλα
Φένια Λαμπροπούλου 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Συνέντευξη με τον Κώστα Καζάκο (μέρος 2)

 

Ενημέρωση για ενδοοικογενειακή βία και κακοποίηση των γυναικών

  Το 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Τρίπολης επισκέφτηκε την Τρίτη, 21-3-2023, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αρκαδίας μετά από πρόσκληση του ομίλου δημοσιογραφίας του σχολείου, "Μικροί Δημοσιογράφοι εν δράσει" προκειμένου να ενημερώσει τους μαθητές/τριες για το της φαινόμενο ενδοοικογενειακής βίας και της κακοποίησης των γυναικών.     Ο Α/Β κ. Γιαννίκος Παναγιώτης και ο Ανθ/μος κ. Δρόσος Χρήστος αναφέρθηκαν στις αιτίες του φαινομένου και στο ρόλο της αστυνομίας στην πρόληψη και την αντιμετώπισή του, εξηγώντας ταυτόχρονα στους μαθητές /τριες τις ενέργειες που πρέπει να κάνει κάποιος είτε είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας είτε αντιληφθεί κάτι αντίστοιχο για τρίτο άτομο. Μετά το τέλος της παρουσίασης ακολούθησε καταιγισμός ερωτήσεων από τους μαθητές/τριες, στις οποίες οι αστυνομικοί απάντησαν με προθυμία.  Την παρουσίαση παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον και οι μαθητές των ομίλων "Εθελοντισμός: αξία ζωής μοναδική " και "Από τη ραψωδία ... στη ραπ" μαζί με τις υπε...

"Χτίζουμε γέφυρες": μαθητικό φεστιβάλ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Στο μαθητικό καλλιτεχνικό φεστιβάλ "Χτίζουμε γέφυρες", που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, συμμετείχαν οι μαθητές του ομίλου δημοσιογραφίας. Οι μαθητές παρουσίασαν οπτοακουστικό υλικό που δημιούργησαν σχετικά με τα στερεότυπα και τις διακρίσεις εις βάρος των γυναικών,  πραγματοποίησαν συνεντεύξεις και συμμετείχαν  σε βιωματικά εργαστήρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα.  https://m.youtube.com/watch?v=AabVg5I85SM&feature=youtu.be