Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Έφηβοι: Οι ιδιαιτερότητες - τα προβλήματά τους


Εφηβεία. Τι είναι εφηβεία; Αυτή είναι μια λέξη που ακούμε συνεχώς τελευταία, από τότε που ‘’μεγαλώσαμε λιγάκι’’ και ‘’φύγαμε από την παιδική ηλικία’’. Όμως τι εννοούν οι μεγάλοι, και τι προϋποθέτει το να είναι κανείς έφηβος;

Στην ηλικία των 11-13 ετών, ανάλογα με κάθε περίπτωση, έως και τα 18, τα παιδιά περνούν σε μία άλλη φάση, τη λεγόμενη εφηβεία, που χαρακτηρίζεται ως η πιο δύσκολη που αντιμετωπίζουν στη ζωή τους. Κατ’ αυτή τη περίοδο, υπάρχουν αλλαγές στο σώμα, στη συμπεριφορά, στην ψυχολογία και στη νοοτροπία των ανθρώπων. Όμως, με αυτή τη μεταβολή, σίγουρα έρχονται και κάποια προβλήματα, που επηρεάζουν τον νέο και διαταράσσουν τις ισορροπίες μιας οικογένειας.

Αρχικά, συχνό είναι το φαινόμενο της παράξενης και ταλαντευόμενης διάθεσης. Προκαλείται από τις ορμόνες, οι οποίες τροποποιούνται κατά τη νεανική αυτή ηλικία, δημιουργώντας σκέψεις και έγνοιες στους ανθρώπους, που τους οδηγούν σε συμπεριφορές πρωτόγνωρες σε σχέση με αυτές της παιδικής ηλικίας. Είναι συνήθως η θλίψη ή ο θυμός που καταλαμβάνουν τα συναισθήματα των εφήβων και τους φορτίζουν ψυχολογικά. Επιπρόσθετα, γεγονός είναι πως τα παιδιά ξεκινούν να νοιάζονται περισσότερο για την εμφάνισή τους. Προβληματίζονται, ψάχνουν το στυλ που τους ταιριάζει, αναζητούν ενδιαφέροντα που τους ικανοποιούν, πειραματίζονται με σκοπό να καταλάβουν ποιοι είναι. Κατόπιν, πιέζονται πολύ και τους κατακλύζει άγχος και κούραση, αφού καθημερινά καλούνται να κριθούν και να αξιολογηθούν από κάποιο τεστ, το οποίο στο τέλος θα δείξει την υποτιθέμενη αξία τους και εικόνα τους. Όλα αυτά βαραίνουν τη ψυχολογία τους και τους αναστατώνουν.



Κάτι ακόμη αξιοσημείωτο είναι πως σε αυτά τα χρόνια της ζωής τους, αντιμετωπίζουν και προβλήματα με τις κοινωνικές τους σχέσεις. Τους είναι πιο περίπλοκο να κάνουν φιλίες, αλλά και να αναπτύξουν σιγά σιγά δεσμούς που ξεφεύγουν από τα όρια της φιλίας, οι οποίοι γίνονται όλο και πιο απαιτητικοί. Μέσα στο παιχνίδι μπαίνει και το σεξουαλικό κομμάτι, που τους προκαλεί ανησυχίες και απορίες. Τέλος, αποκτούν ανασφάλειες. Στους εφήβους δεν αρέσει η εικόνα τους. Νιώθουν πως ποτέ δεν είναι αρκετοί. Κοιτάζουν το ομοίωμά τους στον καθρέφτη και εύχονται να ήταν τελείως διαφορετικοί. Πιστεύουν ότι δεν αξίζουν πολλά. Δεν εκτιμούν την αξία τους και αρκούνται στην αγάπη και τη φροντίδα που τους προσφέρεται, όχι σε αυτή που τους αναλογεί. Δε νιώθουν καλά με τον εαυτό τους.

Δυστυχώς, θέμα των εφήβων είναι πολύ σοβαρό  και πρέπει να ευαισθητοποιήσει πολλούς, ώστε να γίνει παροχή της βοήθειας που χρειάζονται. Γιατί δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα προβλήματα. Απαιτούνται οι κατάλληλες γνώσεις και ενέργειες, με σκοπό να εξασφαλιστεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Όπως μπορούμε να καταλάβουμε όλοι, οι έφηβοι περνούν δύσκολα.

Η αρθρογράφος : 

Τρουπή Μιράντα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ενημέρωση για ενδοοικογενειακή βία και κακοποίηση των γυναικών

  Το 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Τρίπολης επισκέφτηκε την Τρίτη, 21-3-2023, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αρκαδίας μετά από πρόσκληση του ομίλου δημοσιογραφίας του σχολείου, "Μικροί Δημοσιογράφοι εν δράσει" προκειμένου να ενημερώσει τους μαθητές/τριες για το της φαινόμενο ενδοοικογενειακής βίας και της κακοποίησης των γυναικών.     Ο Α/Β κ. Γιαννίκος Παναγιώτης και ο Ανθ/μος κ. Δρόσος Χρήστος αναφέρθηκαν στις αιτίες του φαινομένου και στο ρόλο της αστυνομίας στην πρόληψη και την αντιμετώπισή του, εξηγώντας ταυτόχρονα στους μαθητές /τριες τις ενέργειες που πρέπει να κάνει κάποιος είτε είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας είτε αντιληφθεί κάτι αντίστοιχο για τρίτο άτομο. Μετά το τέλος της παρουσίασης ακολούθησε καταιγισμός ερωτήσεων από τους μαθητές/τριες, στις οποίες οι αστυνομικοί απάντησαν με προθυμία.  Την παρουσίαση παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον και οι μαθητές των ομίλων "Εθελοντισμός: αξία ζωής μοναδική " και "Από τη ραψωδία ... στη ραπ" μαζί με τις υπε

Η καταπολέμηση του άγχους κατά τη διάρκεια των εξετάσεων!!!

Στις μέρες μας το άγχος είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο ανάμεσα στους μαθητές κυρίως την περίοδο των εξετάσεων. Είναι ένας  υγιής βιολογικός μηχανισμός  που ενεργοποιεί ένα προστατευτικό σύστημα κυρίως στις δύσκολες στιγμές και που συνδέεται με τον τρόπο που σκεπτόμαστε!   Εξαιτίας αυτού οι μαθητές τρέμουν τι θα γίνει σε περίπτωση που αποτύχουν, φυσούν και ξεφυσούν, πηγαινοέρχονται στο δωμάτιό τους  και νιώθουν κυριολεκτικά σαν να τους λιθοβολούν. Βρίσκονται σε τόσο δύσκολη θέση   με τον   εαυτό   τους που   χάνουν την  επαφή και δεν   συναναστρέφονται   με τους φίλους τους. Ευτυχώς   υπάρχουν αρκετές λύσεις για να ελαττωθεί το άγχος!!! 1. Οργάνωση μελέτης: Φτιάξε χρονοδιάγραμμα μελέτης καθορίζοντας τον χρόνο που χρειάζεσαι για να ολοκληρώσεις το κάθε κεφάλαιο. Σημείωνε τους στόχους που πετυχαίνεις και αναρωτήσου τι δεν λειτούργησε στις περιπτώσεις που βγήκες εκτός χρόνου. Σε περίπτωση που δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς, κάνε ένα μικρό διάλειμμα. Φτιά

‘’Άμα ρισκάρεις, μπορεί να κερδίσεις, αν όχι, έχεις ήδη χάσει’’

Αυτή είναι μια φράση που δίνει κίνητρο στους δυο επιτυχημένους αθλητές – μαθητές του σχολείου μας, του 2 ου Προτύπου Γυμνασίου Τρίπολης. Από τη μια ο Θανάσης Χριστόπουλος κατάφερε μόλις στην ηλικία των 15 ετών να κάνει επαγγελματικό συμβόλαιο με τον Αστέρα Τρίπολης. Από την άλλη ο Βλάσης Μητρόπουλος, ο οποίος κατάφερε να γίνει πρωταθλητής στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ποδηλασίας. Την Τρίτη, 28 Μαρτίου 2023,  οι ‘’μικροί δημοσιογράφοι εν δράσει’’ είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν τους δύο μαθητές , να ρωτήσουν  τις απορίες τους και να ενημερωθούν για την πορεία τους στον χώρο του αθλητισμού.     Μας ανέφεραν και οι δύο ότι ξεκίνησαν το άθλημα από μικρή ηλικία τυχαία, επειδή ζήλευαν από τα άλλα παιδιά. Στη συνέχεια όμως ήθελαν να ξεχωρίσουν, για αυτό είδαν τον αθλητισμό με άλλη ματιά. Επιπλέον, κάτι σημαντικό που ανέφεραν είναι ότι εκτός από αυτό που κάνουν και αγαπάνε, πρέπει να αφοσιωθούν και στο σχολείο, γιατί τίποτα δεν είναι ακόμη σίγουρο.  Δηλαδή πρέπει πάντα να υπάρχει plan B.