Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εθισμός στις ηλεκτρονικές συσκευές: Οι βλαβερές συνέπειες


  Στις μέρες μας, λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας, όλο και περισσότεροι έφηβοι εξοικειώνονται με τις ηλεκτρονικές συσκευές. Αυτό μπορεί να έχει εκτός από θετικά, όπως η ενημέρωση και η επικοινωνία, και αρνητικές συνέπειες στη ζωή των νέων.

  Αρχικά, η υπερβολική χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών που οδηγεί σε εξάρτηση από αυτές, μπορεί να αποβεί καταστροφική για τη ψυχική και τη σωματική υγεία του ατόμου. Συγκεκριμένα, η ακτινοβολία που εκπέμπουν οι συσκευές αυτές είναι βλαβερή για τον άνθρωπο και προκαλεί προβλήματα στην όραση. Επιπλέον, οι καθιστικές συνήθειες που αναπτύσσει κάποιος που είναι προσκολλημένος στις οθόνες έχει ως αποτέλεσμα προβλήματα παχυσαρκίας και μυϊκά προβλήματα. Επιπρόσθετα, η εξάρτηση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε ημικρανίες, πονοκεφάλους και διαταραχές στο πρόγραμμα του ύπνου. Ως αναφορά τις ψυχικές επιπτώσεις, παρατηρείται έντονη απομόνωση και αποξένωση των ανθρώπων που είναι εθισμένοι, που γίνονται αιτία για μοναξιά, κατάθλιψη και μελαγχολία.

  Αξιοσημείωτη είναι επίσης η αρνητική επίδραση αυτής της συνήθειας στις διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων. Η δια ζώσης επικοινωνία μειώνεται δραστικά και τη θέση της παίρνει η απρόσωπη επικοινωνία μέσα από το διαδίκτυο. Έτσι οι αληθινές σχέσεις και φιλίες ανάμεσα στους νέους παύουν να υπάρχουν και αντικαθίστανται από τις φαινομενικά πραγματικές φιλίες της οθόνης. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι τα μηνύματα και οι βιντεοκλήσεις δεν μπορούν να πάρουν τη θέση της ζεστής συντροφιάς και της παρέας ενός ανθρώπου.

  Πέρα από την έλλειψη επικοινωνίας, η πολύωρη ενασχόληση των εφήβων με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιφυλάσσει και πολλούς κινδύνους. Τα social media πολλές φορές προβάλλουν λανθασμένα πρότυπα και συμπεριφορές, που μπορούν να ρίξουν την αυτοπεποίθηση των νέων παιδιών και να τα προτρέψουν σε παραβατικές και βίαιες συμπεριφορές. Ακόμη, στο διαδίκτυο υπάρχουν ιστοσελίδες με ακατάλληλο περιεχόμενο και αρκετοί άνθρωποι θέλουν να παραπλανήσουν εφήβους ζητώντας τους προσωπικά δεδομένα, θέτοντάς τους έτσι σε κίνδυνο.

 Τέλος, μια εξίσου σημαντική συνέπεια είναι η πτώση των μαθητικών επιδόσεων των παιδιών. Παρατηρείται συχνά παραμέληση των εργασιών, αλλά και του διαβάσματος, που προξενούνται από την απόσπαση της προσοχής του μαθητή. Επίσης υπάρχουν μεγάλες αλλαγές στη συμπεριφορά και τη στάση του ατόμου, που γεννιούνται από την ενασχόληση των νέων με τις συσκευές και η ένταση που εκείνη προκαλεί.

 Συμπερασματικά, ο εθισμός σε αυτά τα ηλεκτρονικά μέσα γίνεται το αίτιο πολλών βλαβερών συνεπειών για τους νέους. Σίγουρα η απεξάρτηση από αυτές είναι πολύ δύσκολη και χρονοβόρα, ωστόσο είναι αναγκαία και ωφέλιμη, εφόσον θα οδηγήσει σε έναν πιο υγιή τρόπο ζωής.

Οι αρθρογράφοι:

Καρδαρά Νεκταρία

Τρουπή Μιράντα

https://images.app.goo.gl/BoWn9v9PijnQQRu1A

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Συνέντευξη με τον Κώστα Καζάκο (μέρος 2)

 

Ενημέρωση για ενδοοικογενειακή βία και κακοποίηση των γυναικών

  Το 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Τρίπολης επισκέφτηκε την Τρίτη, 21-3-2023, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αρκαδίας μετά από πρόσκληση του ομίλου δημοσιογραφίας του σχολείου, "Μικροί Δημοσιογράφοι εν δράσει" προκειμένου να ενημερώσει τους μαθητές/τριες για το της φαινόμενο ενδοοικογενειακής βίας και της κακοποίησης των γυναικών.     Ο Α/Β κ. Γιαννίκος Παναγιώτης και ο Ανθ/μος κ. Δρόσος Χρήστος αναφέρθηκαν στις αιτίες του φαινομένου και στο ρόλο της αστυνομίας στην πρόληψη και την αντιμετώπισή του, εξηγώντας ταυτόχρονα στους μαθητές /τριες τις ενέργειες που πρέπει να κάνει κάποιος είτε είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας είτε αντιληφθεί κάτι αντίστοιχο για τρίτο άτομο. Μετά το τέλος της παρουσίασης ακολούθησε καταιγισμός ερωτήσεων από τους μαθητές/τριες, στις οποίες οι αστυνομικοί απάντησαν με προθυμία.  Την παρουσίαση παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον και οι μαθητές των ομίλων "Εθελοντισμός: αξία ζωής μοναδική " και "Από τη ραψωδία ... στη ραπ" μαζί με τις υπε...

"Χτίζουμε γέφυρες": μαθητικό φεστιβάλ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Στο μαθητικό καλλιτεχνικό φεστιβάλ "Χτίζουμε γέφυρες", που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, συμμετείχαν οι μαθητές του ομίλου δημοσιογραφίας. Οι μαθητές παρουσίασαν οπτοακουστικό υλικό που δημιούργησαν σχετικά με τα στερεότυπα και τις διακρίσεις εις βάρος των γυναικών,  πραγματοποίησαν συνεντεύξεις και συμμετείχαν  σε βιωματικά εργαστήρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα.  https://m.youtube.com/watch?v=AabVg5I85SM&feature=youtu.be