Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η καταπολέμηση του άγχους κατά τη διάρκεια των εξετάσεων!!!



Στις μέρες μας το άγχος είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο ανάμεσα στους μαθητές κυρίως την περίοδο των εξετάσεων. Είναι ένας υγιής βιολογικός μηχανισμός που ενεργοποιεί ένα προστατευτικό σύστημα κυρίως στις δύσκολες στιγμές και που συνδέεται με τον τρόπο που σκεπτόμαστε!

 Εξαιτίας αυτού οι μαθητές τρέμουν τι θα γίνει σε περίπτωση που αποτύχουν, φυσούν και ξεφυσούν, πηγαινοέρχονται στο δωμάτιό τους και νιώθουν κυριολεκτικά σαν να τους λιθοβολούν. Βρίσκονται σε τόσο δύσκολη θέση  με τον  εαυτό  τους που  χάνουν την  επαφή και δεν  συναναστρέφονται  με τους φίλους τους.

Ευτυχώς  υπάρχουν αρκετές λύσεις για να ελαττωθεί το άγχος!!!

1. Οργάνωση μελέτης:
  • Φτιάξε χρονοδιάγραμμα μελέτης καθορίζοντας τον χρόνο που χρειάζεσαι για να ολοκληρώσεις το κάθε κεφάλαιο. Σημείωνε τους στόχους που πετυχαίνεις και αναρωτήσου τι δεν λειτούργησε στις περιπτώσεις που βγήκες εκτός χρόνου.
  • Σε περίπτωση που δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς, κάνε ένα μικρό διάλειμμα.
  • Φτιάξε από το βράδυ μια λίστα με όλα όσα έχεις να κάνεις την επόμενη μέρα. Βάλε προτεραιότητες ορίζοντας τις πιο επείγουσες υποχρεώσεις σου.
  • Να σημειώνεις όσα μαθήματα έχεις τελειώσει, ώστε να γνωρίζεις ποια  σου έχουν απομείνει.
  • Ξεκίνα το διάβασμα από τα πιο δύσκολα και βαρετά.
  • Σταμάτα το διάβασμα σε τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να διαπιστώσεις τι θυμάσαι.
 2. Τεχνικές χαλάρωσης:
  • Φρόντισε να κοιμάσαι για τουλάχιστον 6 ώρες, καθώς ο ύπνος βοηθά στη συγκέντρωση και στη σκέψη
  • Οραματίσου τη στιγμή των εξετάσεων και προετοιμάσου για τυχόν δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσεις εκείνη τη στιγμή.
  • Με την βοήθεια της μουσικής μπορείς να χαλαρώσεις πιο γρήγορα.

 

Με αυτούς τους τρόπους οι μαθητές θα βοηθηθούν και θα προετοιμαστούν για τις εξετάσεις!!!

 

 

 Ελεάννα Σκιαδά

Αναστασία Πανταζή

Σοφία Χαραλαμποπούλου

Καλλιόπη Κωστάρα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ενημέρωση για ενδοοικογενειακή βία και κακοποίηση των γυναικών

  Το 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Τρίπολης επισκέφτηκε την Τρίτη, 21-3-2023, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αρκαδίας μετά από πρόσκληση του ομίλου δημοσιογραφίας του σχολείου, "Μικροί Δημοσιογράφοι εν δράσει" προκειμένου να ενημερώσει τους μαθητές/τριες για το της φαινόμενο ενδοοικογενειακής βίας και της κακοποίησης των γυναικών.     Ο Α/Β κ. Γιαννίκος Παναγιώτης και ο Ανθ/μος κ. Δρόσος Χρήστος αναφέρθηκαν στις αιτίες του φαινομένου και στο ρόλο της αστυνομίας στην πρόληψη και την αντιμετώπισή του, εξηγώντας ταυτόχρονα στους μαθητές /τριες τις ενέργειες που πρέπει να κάνει κάποιος είτε είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας είτε αντιληφθεί κάτι αντίστοιχο για τρίτο άτομο. Μετά το τέλος της παρουσίασης ακολούθησε καταιγισμός ερωτήσεων από τους μαθητές/τριες, στις οποίες οι αστυνομικοί απάντησαν με προθυμία.  Την παρουσίαση παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον και οι μαθητές των ομίλων "Εθελοντισμός: αξία ζωής μοναδική " και "Από τη ραψωδία ... στη ραπ" μαζί με τις υπε

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ:  ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΔΟΥΡΟ  

‘’Άμα ρισκάρεις, μπορεί να κερδίσεις, αν όχι, έχεις ήδη χάσει’’

Αυτή είναι μια φράση που δίνει κίνητρο στους δυο επιτυχημένους αθλητές – μαθητές του σχολείου μας, του 2 ου Προτύπου Γυμνασίου Τρίπολης. Από τη μια ο Θανάσης Χριστόπουλος κατάφερε μόλις στην ηλικία των 15 ετών να κάνει επαγγελματικό συμβόλαιο με τον Αστέρα Τρίπολης. Από την άλλη ο Βλάσης Μητρόπουλος, ο οποίος κατάφερε να γίνει πρωταθλητής στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ποδηλασίας. Την Τρίτη, 28 Μαρτίου 2023,  οι ‘’μικροί δημοσιογράφοι εν δράσει’’ είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν τους δύο μαθητές , να ρωτήσουν  τις απορίες τους και να ενημερωθούν για την πορεία τους στον χώρο του αθλητισμού.     Μας ανέφεραν και οι δύο ότι ξεκίνησαν το άθλημα από μικρή ηλικία τυχαία, επειδή ζήλευαν από τα άλλα παιδιά. Στη συνέχεια όμως ήθελαν να ξεχωρίσουν, για αυτό είδαν τον αθλητισμό με άλλη ματιά. Επιπλέον, κάτι σημαντικό που ανέφεραν είναι ότι εκτός από αυτό που κάνουν και αγαπάνε, πρέπει να αφοσιωθούν και στο σχολείο, γιατί τίποτα δεν είναι ακόμη σίγουρο.  Δηλαδή πρέπει πάντα να υπάρχει plan B.