Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πώς τα κοινωνικά δίκτυα επηρεάζουν την καθημερινότητά μας

    Στις μέρες μας η τεχνολογία κατέχει βασικό ρόλο στη ζωή μας και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του σύγχρονου πολιτισμού. Καθημερινά χρησιμοποιούμε τόσο το διαδίκτυο, όσο και διάφορα κοινωνικά δίκτυα (social media), που μας ψυχαγωγούν και μας διευκολύνουν στη ζωή μας. Ενώ αυτά έχουν πολλαπλά οφέλη για εμάς, υπάρχουν και ορισμένες αρνητικές επιπτώσεις. Παρακάτω θα δούμε μερικά από τα θετικά και τα αρνητικά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

    Από την μια πλευρά, τα κοινωνικά δίκτυα πράγματι μπορούν να μας ωφελήσουν με ποικίλους τρόπους. Κατ' αρχάς μας δίνουν την ευκαιρία να δημιουργήσουμε δεσμούς με άτομα που κυριολεκτικά μένουν στην άλλη άκρη της Γης! Άτομα από διαφορετική χώρα και κοινωνία, με διαφορετικές συνήθειες. Έτσι κοινωνικοποιούμαστε, ανταλλάσσουμε απόψεις και διευρύνουμε τους ορίζοντές μας. Ακόμα, μπορούν να αποτελέσουν ένα εξαιρετικό εργαλείο μάθησης, αρκετά βοηθητικό σε μαθητές και νέους. Για παράδειγμα, αν κάποιος μαθητής γυμνασίου πρέπει να κάνει μια εργασία πάνω σε ένα θέμα, θα ψάξει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για αυτό και θα βρει χρήσιμες πληροφορίες και πηγές. Τέλος, τα κοινωνικά δίκτυα αποτελούν μια σημαντική πηγή ειδήσεων, άρα τα νέα κάνουν ''το γύρω του κόσμου'' μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα και μπορεί να τα διαβάσει όλος ο πλανήτης. 

   Από την άλλη πλευρά, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν και αρνητικές συνέπειες. Πρώτα απ' όλα, η υπερβολική χρήση τους μπορεί να οδηγήσει πολλές φορές σε εμμονή. Εφόσον υπάρχει ακόμη ένας τρόπος επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων, προτιμούμε να συζητάμε μέσα από την οθόνη ενός κινητού τηλεφώνου, γιατί είναι πιο γρήγορο και εύκολο. Επομένως, οι άνθρωποι δε βγαίνουν έξω για μια βόλτα, να ανταλλάξουν μια κουβέντα, μια άποψη... Αντιθέτως, απομακρύνονται εντελώς μεταξύ τους και ασχολούνται συνεχώς με τις ηλεκτρονικές συσκευές τους. Αυτή η συνεχής απόσπαση προσοχής μπορεί να δημιουργήσει αρκετά προβλήματα, όπως διαταραχές ύπνου και προβλήματα προσοχής. Επιπλέον, πολλές φορές προβάλλουμε στα κοινωνικά δίκτυα τον καλύτερο εαυτό μας, λέγοντας μάλιστα και ψέματα για αυτόν. Με αυτόν τον τρόπο σταματάμε να είμαστε αληθινοί και δεν είναι λίγες οι φορές που ίσως ξεφύγουμε από την πραγματικότητα. Συμπερασματικά, δημιουργούνται ανασφάλειες για τον εαυτό μας.

   Εν κατακλείδι, η λειτουργία των social media έχει και πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα. Με αυτά έχουμε την δυνατότητα να επικοινωνούμε με ανθρώπους από ολόκληρο τον κόσμο και να αλληλοεπιδρούμε θετικά ο ένας με τον άλλο, ενώ η υπερβολική τους χρήση και η προβολή ενός ψεύτικου χαρακτήρα είναι μόνο λίγα από από τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει. Φυσικά, η διαχείρισή τους είναι στο χέρι του καθενός μας και εξαρτάται από εμάς. Ελπίζω κάποια μέρα αυτά τα μέσα να έχουν μόνο θετικά και να αποτελούν μόνο ένα χρήσιμο εργαλείο που θα κάνει τη ζωή μας καλύτερη.

Η αρθρογράφος,

Κωνσταντοπούλου Αναστασία



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Συνέντευξη με τον Κώστα Καζάκο (μέρος 2)

 

Ενημέρωση για ενδοοικογενειακή βία και κακοποίηση των γυναικών

  Το 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Τρίπολης επισκέφτηκε την Τρίτη, 21-3-2023, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αρκαδίας μετά από πρόσκληση του ομίλου δημοσιογραφίας του σχολείου, "Μικροί Δημοσιογράφοι εν δράσει" προκειμένου να ενημερώσει τους μαθητές/τριες για το της φαινόμενο ενδοοικογενειακής βίας και της κακοποίησης των γυναικών.     Ο Α/Β κ. Γιαννίκος Παναγιώτης και ο Ανθ/μος κ. Δρόσος Χρήστος αναφέρθηκαν στις αιτίες του φαινομένου και στο ρόλο της αστυνομίας στην πρόληψη και την αντιμετώπισή του, εξηγώντας ταυτόχρονα στους μαθητές /τριες τις ενέργειες που πρέπει να κάνει κάποιος είτε είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας είτε αντιληφθεί κάτι αντίστοιχο για τρίτο άτομο. Μετά το τέλος της παρουσίασης ακολούθησε καταιγισμός ερωτήσεων από τους μαθητές/τριες, στις οποίες οι αστυνομικοί απάντησαν με προθυμία.  Την παρουσίαση παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον και οι μαθητές των ομίλων "Εθελοντισμός: αξία ζωής μοναδική " και "Από τη ραψωδία ... στη ραπ" μαζί με τις υπε...

"Χτίζουμε γέφυρες": μαθητικό φεστιβάλ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Στο μαθητικό καλλιτεχνικό φεστιβάλ "Χτίζουμε γέφυρες", που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, συμμετείχαν οι μαθητές του ομίλου δημοσιογραφίας. Οι μαθητές παρουσίασαν οπτοακουστικό υλικό που δημιούργησαν σχετικά με τα στερεότυπα και τις διακρίσεις εις βάρος των γυναικών,  πραγματοποίησαν συνεντεύξεις και συμμετείχαν  σε βιωματικά εργαστήρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα.  https://m.youtube.com/watch?v=AabVg5I85SM&feature=youtu.be