Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΔΙΚΑΙΩΜΑ Ή ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ;

 


Από μικρά παιδιά γνωρίζουμε ότι έχουμε αμέτρητα δικαιώματα, όπως για παράδειγμα στη μόρφωση, στην ελευθερία του λόγου, στο παιχνίδι... 

Όμως εκτός από δικαιώματα έχουμε και υποχρεώσεις, που φυσικά τις αποκτάμε από μικρή ηλικία, όπως και τα δικαιώματα. 


Για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας έχουμε όλοι ερωτήματα που μας απασχολούν καθημερινά και δεν μας έχουν απαντηθεί ποτέ. Ας τα απαντήσουμε σήμερα λοιπόν! 


Για αρχή τι ονομάζουμε δικαίωμα;

 

➢ Δικαίωμα ονομάζουμε είτε το ηθικό, που θεμελιώνεται σε ηθικές αρχές, είτε το νομικό δικαίωμα, που κατοχυρώνεται από τον νόμο. Πιο συγκεκριμένα το νομικό δικαίωμα είναι οι ελευθερίες που διατίθενται σε ίσο μέρος σε όλα τα πρόσωπα για την πραγματοποίηση προσωπικών συμφερόντων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και που φυσικά επιβάλλονται από το νόμο. 
➢ Χαρακτηριστικά δικαιώματα είναι:

 • Τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην ασφάλεια.

• Τα ατομικά ή αστικού χαρακτήρα, όπως το δικαίωμα στην ιδιοκτησία.

• Τα πολιτικά δικαιώματα, όπως το εκλέγειν και εκλέγεσθαι. 

• Τα κοινωνικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης.


Και τι ονομάζουμε υποχρέωση; 

➢ Υποχρέωση ονομάζουμε την κάθε πράξη που ο νόμος ή η κοινωνική συμβίωση σε αναγκάζουν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να κάνεις. 

➢ Χαρακτηριστικές υποχρεώσεις για παράδειγμα είναι οι εξής: 

• Εξόφληση λογαριασμών και φόρων στο κράτος ή σε οποιοδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό πάροχο.

• Η φοίτησή μας σε νηπιαγωγείο, δημοτικό και γυμνάσιο και η απόκτηση απολυτήριου. 

• Η τήρηση των νόμων.   


Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις μας αυξάνονται με την πάροδο των χρόνων, καθώς και με την ηλικία μας.  Επιπλέον, όπως όλοι μας βασιζόμαστε στο γεγονός ότι έχουμε πολλά δικαιώματα,  πρέπει να κατανοήσουμε ότι έχουμε και υποχρεώσεις και να μην περιοριζόμαστε στις υποχρεώσεις ή στα δικαιώματα. 
 

                                                                                        

Η αρθρογράφος :    

Σύνθια Καψιμάλη                                                                                                                                                                       

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ενημέρωση για ενδοοικογενειακή βία και κακοποίηση των γυναικών

  Το 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Τρίπολης επισκέφτηκε την Τρίτη, 21-3-2023, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αρκαδίας μετά από πρόσκληση του ομίλου δημοσιογραφίας του σχολείου, "Μικροί Δημοσιογράφοι εν δράσει" προκειμένου να ενημερώσει τους μαθητές/τριες για το της φαινόμενο ενδοοικογενειακής βίας και της κακοποίησης των γυναικών.     Ο Α/Β κ. Γιαννίκος Παναγιώτης και ο Ανθ/μος κ. Δρόσος Χρήστος αναφέρθηκαν στις αιτίες του φαινομένου και στο ρόλο της αστυνομίας στην πρόληψη και την αντιμετώπισή του, εξηγώντας ταυτόχρονα στους μαθητές /τριες τις ενέργειες που πρέπει να κάνει κάποιος είτε είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας είτε αντιληφθεί κάτι αντίστοιχο για τρίτο άτομο. Μετά το τέλος της παρουσίασης ακολούθησε καταιγισμός ερωτήσεων από τους μαθητές/τριες, στις οποίες οι αστυνομικοί απάντησαν με προθυμία.  Την παρουσίαση παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον και οι μαθητές των ομίλων "Εθελοντισμός: αξία ζωής μοναδική " και "Από τη ραψωδία ... στη ραπ" μαζί με τις υπε

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ:  ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΔΟΥΡΟ  

‘’Άμα ρισκάρεις, μπορεί να κερδίσεις, αν όχι, έχεις ήδη χάσει’’

Αυτή είναι μια φράση που δίνει κίνητρο στους δυο επιτυχημένους αθλητές – μαθητές του σχολείου μας, του 2 ου Προτύπου Γυμνασίου Τρίπολης. Από τη μια ο Θανάσης Χριστόπουλος κατάφερε μόλις στην ηλικία των 15 ετών να κάνει επαγγελματικό συμβόλαιο με τον Αστέρα Τρίπολης. Από την άλλη ο Βλάσης Μητρόπουλος, ο οποίος κατάφερε να γίνει πρωταθλητής στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ποδηλασίας. Την Τρίτη, 28 Μαρτίου 2023,  οι ‘’μικροί δημοσιογράφοι εν δράσει’’ είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν τους δύο μαθητές , να ρωτήσουν  τις απορίες τους και να ενημερωθούν για την πορεία τους στον χώρο του αθλητισμού.     Μας ανέφεραν και οι δύο ότι ξεκίνησαν το άθλημα από μικρή ηλικία τυχαία, επειδή ζήλευαν από τα άλλα παιδιά. Στη συνέχεια όμως ήθελαν να ξεχωρίσουν, για αυτό είδαν τον αθλητισμό με άλλη ματιά. Επιπλέον, κάτι σημαντικό που ανέφεραν είναι ότι εκτός από αυτό που κάνουν και αγαπάνε, πρέπει να αφοσιωθούν και στο σχολείο, γιατί τίποτα δεν είναι ακόμη σίγουρο.  Δηλαδή πρέπει πάντα να υπάρχει plan B.