Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μουσική και παιδιά!

       Από την εμβρυϊκή ηλικία, η μουσική είναι παρούσα και επηρεάζει το παιδί μέσα από τη φωνή της μητέρας του, το άκουσμα του χτύπου της καρδιάς της, τους εξωτερικούς ήχους που μπορεί να ακούσει από τον αμνιακό σάκο... Ο άνθρωπος ακόμη και από μωρό συνδέεται με τη μουσική. Μάλιστα, πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως η μουσική παιδεία είναι απαραίτητη για τα παιδιά. Άρα, είναι; Παρακάτω θα δούμε μερικά από τα οφέλη της μουσικής στην ανάπτυξη των παιδιών.
      

      1. Μέσα από τη μουσική καλλιεργούνται γλωσσικές, μαθηματικές και φυσικές ικανότητες του παιδιού. Το παιδί έρχεται σε επαφή με την ανάγνωσή της και τη γραφή της, με ρυθμούς, κλίμακες, μοτίβα, χρόνους, παύσεις, κλάσματα, καθώς και με φυσικά φαινόμενα, όπως οι δονήσεις των χορδών που παράγουν ήχους.

      2. Η επαφή με τη μουσική συμβάλλει στην καλή ψυχική υγεία του παιδιού. Το παιδί μέσα από τη μουσική έχει τη δυνατότητα να εκφράσει τα συναισθήματά του και με αυτό τον τρόπο να εκτονωθεί, να καταπολεμήσει το άγχος του, να διαχειριστεί τον πόνο. Έχει αποδειχθεί ότι η μουσική βελτιώνει τη διάθεση, καταπολεμά αρνητικά συναισθήματα και χαλαρώνει ένα παιδί.

      3.   Η μουσική βελτιώνει τη μνήμη αλλά και την εστίαση της προσοχής. Μέσα από το τραγούδι, τη χορογραφία ή το παίξιμο μιας μελωδίας δίνεται η ευκαιρία στο παιδί να εξασκήσει τη μνήμη του, αλλά και να καλλιεργήσει την ικανότητα εστίασης της προσοχής σε ένα συγκεκριμένο στόχο.

      4. Η επαφή με τη μουσική ενισχύει και καλλιεργεί τη δημιουργικότηταένα απαραίτητο εφόδιο για την επαγγελματική  σταδιοδρομία των παιδιών, αλλά και την προσωπική τους ευτυχία.

      5. Η μουσική αποτελεί μια «παγκόσμια γλώσσα» που ενώνει τους ανθρώπους όλου του κόσμου. Έτσι καλλιεργεί την κοινωνικότητα ενός παιδιού, προωθεί τη συνεργασία και απαιτεί υπομονή κι επιμονή, δύο δεξιότητες οι οποίες καλλιεργούνται μέσα από την επαφή με τη μουσική και την εκμάθηση ενός οργάνου.

      6. Η επαφή με τη μουσική και με ένα μουσικό όργανο απαιτεί συνέπεια, πειθαρχία και υπευθυνότητα προκειμένου το παιδί να συντηρεί το μουσικό όργανο σε καλή κατάσταση, να ενταχθεί σε μια ορχήστρα ή χορωδία που απαιτεί μεγάλη πειθαρχία για να βγει το σωστό αποτέλεσμα.

      Συμπερασματικά, για όλους αυτούς τους παραπάνω λόγους η μουσική παιδεία μπορεί να επηρεάσει την παιδική ανάπτυξη, να βελτιώσει τις κοινωνικές δεξιότητες και να ωφελήσει τα παιδιά κάθε ηλικίας. Όπως έλεγε και ο Έλληνας φιλόσοφος Πλάτωνας, «η μουσική είναι ένας ηθικός κανόνας. Δίνει ψυχή στο σύμπαν, φτερά στην σκέψη, απογειώνει τη φαντασία, χαρίζει χαρά και λύπη και ζωή στα πάντα».


Η αρθρογράφος,
Κωνσταντοπούλου Αναστασία






Πηγή: https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.alfavita.gr%2Fkoinonia%2F202206_i-epidrasi-tis-moysikis-sta-paidia&psig=AOvVaw1pvwwX8ZdYUHVczSivfp2L&ust=1645702993823000&source=images&cd=vfe&ved=0CAsQjRxqFwoTCLjD08zflfYCFQAAAAAdAAAAABAD

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Συνέντευξη με τον Κώστα Καζάκο (μέρος 2)

 

Ενημέρωση για ενδοοικογενειακή βία και κακοποίηση των γυναικών

  Το 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Τρίπολης επισκέφτηκε την Τρίτη, 21-3-2023, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αρκαδίας μετά από πρόσκληση του ομίλου δημοσιογραφίας του σχολείου, "Μικροί Δημοσιογράφοι εν δράσει" προκειμένου να ενημερώσει τους μαθητές/τριες για το της φαινόμενο ενδοοικογενειακής βίας και της κακοποίησης των γυναικών.     Ο Α/Β κ. Γιαννίκος Παναγιώτης και ο Ανθ/μος κ. Δρόσος Χρήστος αναφέρθηκαν στις αιτίες του φαινομένου και στο ρόλο της αστυνομίας στην πρόληψη και την αντιμετώπισή του, εξηγώντας ταυτόχρονα στους μαθητές /τριες τις ενέργειες που πρέπει να κάνει κάποιος είτε είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας είτε αντιληφθεί κάτι αντίστοιχο για τρίτο άτομο. Μετά το τέλος της παρουσίασης ακολούθησε καταιγισμός ερωτήσεων από τους μαθητές/τριες, στις οποίες οι αστυνομικοί απάντησαν με προθυμία.  Την παρουσίαση παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον και οι μαθητές των ομίλων "Εθελοντισμός: αξία ζωής μοναδική " και "Από τη ραψωδία ... στη ραπ" μαζί με τις υπε...

"Χτίζουμε γέφυρες": μαθητικό φεστιβάλ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Στο μαθητικό καλλιτεχνικό φεστιβάλ "Χτίζουμε γέφυρες", που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, συμμετείχαν οι μαθητές του ομίλου δημοσιογραφίας. Οι μαθητές παρουσίασαν οπτοακουστικό υλικό που δημιούργησαν σχετικά με τα στερεότυπα και τις διακρίσεις εις βάρος των γυναικών,  πραγματοποίησαν συνεντεύξεις και συμμετείχαν  σε βιωματικά εργαστήρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα.  https://m.youtube.com/watch?v=AabVg5I85SM&feature=youtu.be