Από την εμβρυϊκή ηλικία, η μουσική είναι παρούσα και επηρεάζει το παιδί μέσα από τη φωνή της μητέρας του, το άκουσμα του χτύπου της καρδιάς της, τους εξωτερικούς ήχους που μπορεί να ακούσει από τον αμνιακό σάκο... Ο άνθρωπος ακόμη και από μωρό συνδέεται με τη μουσική. Μάλιστα, πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως η μουσική παιδεία είναι απαραίτητη για τα παιδιά. Άρα, είναι; Παρακάτω θα δούμε μερικά από τα οφέλη της μουσικής στην ανάπτυξη των παιδιών.
1. Μέσα από τη μουσική καλλιεργούνται γλωσσικές, μαθηματικές και φυσικές ικανότητες του παιδιού. Το παιδί έρχεται σε επαφή με την ανάγνωσή της και τη γραφή της, με ρυθμούς, κλίμακες, μοτίβα, χρόνους, παύσεις, κλάσματα, καθώς και με φυσικά φαινόμενα, όπως οι δονήσεις των χορδών που παράγουν ήχους.
2. Η επαφή με τη μουσική συμβάλλει στην καλή ψυχική υγεία του παιδιού. Το παιδί μέσα από τη μουσική έχει τη δυνατότητα να εκφράσει τα συναισθήματά του και με αυτό τον τρόπο να εκτονωθεί, να καταπολεμήσει το άγχος του, να διαχειριστεί τον πόνο. Έχει αποδειχθεί ότι η μουσική βελτιώνει τη διάθεση, καταπολεμά αρνητικά συναισθήματα και χαλαρώνει ένα παιδί.
3. Η μουσική βελτιώνει τη μνήμη αλλά και την εστίαση της προσοχής. Μέσα από το τραγούδι, τη χορογραφία ή το παίξιμο μιας μελωδίας δίνεται η ευκαιρία στο παιδί να εξασκήσει τη μνήμη του, αλλά και να καλλιεργήσει την ικανότητα εστίασης της προσοχής σε ένα συγκεκριμένο στόχο.
4. Η επαφή με τη μουσική ενισχύει και καλλιεργεί τη δημιουργικότητα, ένα απαραίτητο εφόδιο για την επαγγελματική σταδιοδρομία των παιδιών, αλλά και την προσωπική τους ευτυχία.
5. Η μουσική αποτελεί μια «παγκόσμια γλώσσα» που ενώνει τους ανθρώπους όλου του κόσμου. Έτσι καλλιεργεί την κοινωνικότητα ενός παιδιού, προωθεί τη συνεργασία και απαιτεί υπομονή κι επιμονή, δύο δεξιότητες οι οποίες καλλιεργούνται μέσα από την επαφή με τη μουσική και την εκμάθηση ενός οργάνου.
6. Η επαφή με τη μουσική και με ένα μουσικό όργανο απαιτεί συνέπεια, πειθαρχία και υπευθυνότητα προκειμένου το παιδί να συντηρεί το μουσικό όργανο σε καλή κατάσταση, να ενταχθεί σε μια ορχήστρα ή χορωδία που απαιτεί μεγάλη πειθαρχία για να βγει το σωστό αποτέλεσμα.
Συμπερασματικά, για όλους αυτούς τους παραπάνω λόγους η μουσική παιδεία μπορεί να επηρεάσει την παιδική ανάπτυξη, να βελτιώσει τις κοινωνικές δεξιότητες και να ωφελήσει τα παιδιά κάθε ηλικίας. Όπως έλεγε και ο Έλληνας φιλόσοφος Πλάτωνας, «η μουσική είναι ένας ηθικός κανόνας. Δίνει ψυχή στο σύμπαν, φτερά στην σκέψη, απογειώνει τη φαντασία, χαρίζει χαρά και λύπη και ζωή στα πάντα».
Η αρθρογράφος,
Κωνσταντοπούλου Αναστασία
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου