Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μετάλλαξη Όμικρον – Πόσο επικίνδυνη είναι;

Η Παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού μολύνει περίπου 70 φορές πιο γρήγορα από το στέλεχος της Δέλτα και το αρχικό στέλεχος του ιού που είχε εντοπιστεί στη Γουχάν, υποστηρίζει μελέτη του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.

Μεγάλη ταχύτητα εξάπλωσης της Όμικρον στο αναπνευστικό εντοπίζεται 24 ώρες μετά τη μόλυνση, σύμφωνα με μελέτη  Πανεπιστημίου που έχει ήδη δημοσιευτεί.

Η μελέτη, που διεξήχθη από ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Michael Chan Chi-wai, διαπίστωσε ότι η πιο πρόσφατη μετάλλαξη αναπαράγεται λιγότερο αποτελεσματικά και πάνω από 10 φορές χαμηλότερα στον ανθρώπινο αναπνευστικό ιστό από το αρχικό στέλεχος. Αυτό μπορεί να σημαίνει «χαμηλότερη σοβαρότητα της νόσου», αναφέρεται.

Η μελέτη υπογραμμίζει ότι η Όμικρον μεταπηδά πιο γρήγορα από το ένα άτομο στο άλλο, αλλά δεν καταστρέφει τους ιστούς των πνευμόνων όσο έκαναν τα προηγούμενα στελέχη του ιού.

Οι επιστήμονες αγωνίζονται να προσδιορίσουν πόσο μεταδοτικό, λοιμογόνο και διαφυγόν είναι το στέλεχος της Όμικρον, που έχει ήδη εντοπιστεί σε τουλάχιστον 77 χώρες μέσα σε τρεις εβδομάδες από την ανακάλυψή του στη νότια Αφρική.

Στο μεταξύ εντείνεται η ανησυχία στη χώρα μας, στην οποία έχουν εντοπιστεί πάνω από δεκαπέντε κρούσματα αυτής της παραλλαγής.

Όσοι επισκέπτες εισέρχονται στην Ελλάδα καλούνται να επιδείξουν αρνητικό μοριακό τεστ PCR 48 ωρών.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας, Νίκο Θωμαΐδη, η μετάλλαξη «Όμικρον» φαίνεται πως μεταδίδεται ταχύτατα και δεν λαμβάνει υπόψιν τον εμβολιασμό στην τρέχουσα κατάσταση. 

Ο ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης, εκτιμάει ότι αναμένεται «μεγάλο τσουνάμι» τον Ιανουάριο ως αποτέλεσμα των εορτών. Σύμφωνα με τον ίδιο απαιτούνται νέοι περιορισμοί, καθώς είναι αναγκαίο να περιοριστούν οι ανθρώπινες επαφές με έμφαση στο κλείσιμο των σχολείων και των κέντρων διασκέδασης.

Σύμφωνα με τους γιατρούς που παρατηρούν τα συμπτώματα ασθενών οι οποίοι μολύνθηκαν από την παραλλαγή «Όμικρον», έχουν ήδη εντοπιστεί πέντε ιδιαίτερα συμπτώματα:

Αίσθηση ότι ο λαιμός έχει γρατσουνιές (σε αντίθεση με τον πονόλαιμο), ξηρός βήχας, μεγάλη κούραση, ήπιοι μυϊκοί πόνοι και νυχτερινές εφιδρώσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Βρετανός γιατρός Γκάρι Μπάρτλετ, ο οποίος επισημαίνει ότι:

 «Αρχικά τα συμπτώματα ασθενών που μολύνθηκαν με την παραλλαγή «Όμικρον», μπορεί να φαίνονται πιο ήπια σε σύγκριση με όσους μολύνθηκαν από την παραλλαγή «Δέλτα». Η «'Ομικρον» μπορεί κάλλιστα να προκαλέσει τα γνωστά συνήθη συμπτώματα, όπως βουλωμένη μύτη και καταρροή, πυρετό, επίμονο βήχα (βήχας για περισσότερο από μισή ημέρα) πονοκέφαλο και πόνο στην κατάποση όπως επίσης ανοσμία και αγευσία».

«Τα συμπτώματα που μπορεί να είναι πιο ενδεικτικά για την «Όμικρον» περιλαμβάνουν μία περίεργη αίσθηση ότι ο λαιμός έχει γρατσουνιές σε αντίθεση με τον πονόλαιμο (που εμφανίζουν συνήθως οι ασθενείς που νοσούν από άλλες παραλλαγές του κορωνοϊού) ξηρό επίμονο βήχα, υπερβολική κούραση και κόπωση, μυϊκούς πόνους και νυχτερινές εφιδρώσεις»

Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι: τι τελικά μπορούμε να κάνουμε για να εμποδίσουμε τη διασπορά του νέου στελέχους του ιού και την εξάπλωσή του.

Για να αποτραπεί η εξάπλωση παραλλαγών τόσο μεταλλαγμένων όσο η μετάλλαξη Όμικρον, είναι σημαντικό να εντοπίζονται οι ανοσοκατεσταλμένοι και να απομονώνονται μέχρι να μην μπορούν πλέον να τις μεταδώσουν στον υπόλοιπο πληθυσμό, διότι ακόμα κι αν ο ιός μεταλλάσσεται σε ακραίο βαθμό στον οργανισμό ενός ανθρώπου, αυτό που είναι αληθινά επικίνδυνο είναι η μετάδοση και η διασπορά του μεταλλαγμένου πλέον ιού… γιατί απλά αλλάζουν τα δεδομένα. 

Σε κάθε περίπτωση όμως δεν πρέπει -τουλάχιστον για τις επόμενες εβδομάδες- να ανησυχούμε για την Όμικρον. Η Όμικρον απλά θα προσθέσει κάποιες επιπλέον ανασφάλειες και φόβους, όμως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να πυροδοτήσει μια νέα πανδημία εκ του μηδενός! Τα υπάρχοντα εμβόλια από την άλλη, θα συνεχίζουν να μας προστατεύουν αποτελεσματικά από σοβαρή νόσηση εξαιτίας αυτής της νέας παραλλαγής του ιού SARS-CoV2.

Καλλιόπη Κωστάρα


Πηγές:

www.naftemporiki.g

www.protothema.gr

www.capital.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ενημέρωση για ενδοοικογενειακή βία και κακοποίηση των γυναικών

  Το 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Τρίπολης επισκέφτηκε την Τρίτη, 21-3-2023, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αρκαδίας μετά από πρόσκληση του ομίλου δημοσιογραφίας του σχολείου, "Μικροί Δημοσιογράφοι εν δράσει" προκειμένου να ενημερώσει τους μαθητές/τριες για το της φαινόμενο ενδοοικογενειακής βίας και της κακοποίησης των γυναικών.     Ο Α/Β κ. Γιαννίκος Παναγιώτης και ο Ανθ/μος κ. Δρόσος Χρήστος αναφέρθηκαν στις αιτίες του φαινομένου και στο ρόλο της αστυνομίας στην πρόληψη και την αντιμετώπισή του, εξηγώντας ταυτόχρονα στους μαθητές /τριες τις ενέργειες που πρέπει να κάνει κάποιος είτε είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας είτε αντιληφθεί κάτι αντίστοιχο για τρίτο άτομο. Μετά το τέλος της παρουσίασης ακολούθησε καταιγισμός ερωτήσεων από τους μαθητές/τριες, στις οποίες οι αστυνομικοί απάντησαν με προθυμία.  Την παρουσίαση παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον και οι μαθητές των ομίλων "Εθελοντισμός: αξία ζωής μοναδική " και "Από τη ραψωδία ... στη ραπ" μαζί με τις υπε

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ:  ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΔΟΥΡΟ  

‘’Άμα ρισκάρεις, μπορεί να κερδίσεις, αν όχι, έχεις ήδη χάσει’’

Αυτή είναι μια φράση που δίνει κίνητρο στους δυο επιτυχημένους αθλητές – μαθητές του σχολείου μας, του 2 ου Προτύπου Γυμνασίου Τρίπολης. Από τη μια ο Θανάσης Χριστόπουλος κατάφερε μόλις στην ηλικία των 15 ετών να κάνει επαγγελματικό συμβόλαιο με τον Αστέρα Τρίπολης. Από την άλλη ο Βλάσης Μητρόπουλος, ο οποίος κατάφερε να γίνει πρωταθλητής στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ποδηλασίας. Την Τρίτη, 28 Μαρτίου 2023,  οι ‘’μικροί δημοσιογράφοι εν δράσει’’ είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν τους δύο μαθητές , να ρωτήσουν  τις απορίες τους και να ενημερωθούν για την πορεία τους στον χώρο του αθλητισμού.     Μας ανέφεραν και οι δύο ότι ξεκίνησαν το άθλημα από μικρή ηλικία τυχαία, επειδή ζήλευαν από τα άλλα παιδιά. Στη συνέχεια όμως ήθελαν να ξεχωρίσουν, για αυτό είδαν τον αθλητισμό με άλλη ματιά. Επιπλέον, κάτι σημαντικό που ανέφεραν είναι ότι εκτός από αυτό που κάνουν και αγαπάνε, πρέπει να αφοσιωθούν και στο σχολείο, γιατί τίποτα δεν είναι ακόμη σίγουρο.  Δηλαδή πρέπει πάντα να υπάρχει plan B.