Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ΓΗ ΣΤΗΝ "ΕΝΤΑΤΙΚΗ"


18-12-2021

 Η ΓΗ ΣΤΗΝ «ΕΝΤΑΤΙΚΗ»

Φαντάζεσαι στο μέλλον να μην υπάρχουν εποχές; Φαντάζεσαι τα ζώα που απειλούνται σήμερα με εξαφάνιση να είναι μόνο μία ιστορία χαμένη στο χρόνο; Αυτά δεν αποτελούν μόνο προειδοποιήσεις, αλλά συμβαίνουν στη σημερινή μας εποχή. Το περιβάλλον μολύνεται, τα δάση καίγονται, η υλοτόμηση αυξάνεται και όλα αυτά μπροστά στα μάτια μας. Κι όμως εμείς δεν αντιδράμε. Γιατί όμως; Δεν θα έπρεπε να πάρουμε την απόφαση να εμποδίσουμε με κάποιον τρόπο όλα αυτά τα γεγονότα, τα οποία απειλούν την χλωρίδα και πανίδα της Γης; Γιατί αυτός είναι ο τόπος που ζούμε και αν τον καταστρέψουμε, στην ουσία καταστρέφουμε την ίδια μας τη ζωή!

Παράδειγμα αυτής της κατάστασης είναι η SHELL, η παγκόσμια εταιρεία παραγωγής καυσίμων. Επιχείρησε να εξορύξει πετρέλαιο στις ακτές της Νότιας Αφρικής, σε περιοχή αναπαραγωγής θαλάσσιων θηλαστικών. «Ότι είναι κοινό, παγκόσμιο είναι δικό μας, ανήκει σε όποιον απλώσει πρώτος χέρι», δηλώνει η εταιρεία χωρίς να υπολογίζει τη ζωή αυτών των άτυχων πλασμάτων. Το κέρδος είναι το μόνο πράγμα που τους συγκινεί διότι όπως λένε φέρνει πολιτισμό. Όμως υπάρχουν και άλλες εταιρείες που σκέπτονται έτσι. Χιλιάδες είδη ζώων, πουλιών, ερπετών, φυτών απειλούνται ή ακόμα και εξαφανίζονται κάθε χρόνο.

Η κλιματική αλλαγή δεν έχει χτυπήσει μόνο το ζωικό βασίλειο. Με το φαινόμενο του θερμοκηπίου έχουν αρχίσει να λιώνουν οι πάγοι στους πόλους το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται η στάθμη του νερού της θάλασσας. Έτσι πολλά νησιά βουλιάζουν και χάνονται μέσα στο νερό. Ζωντανό παράδειγμα αυτής της συνέπειας αποτελεί το νησί ΤΟΥΒΑΛΟΥ που βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, ανάμεσα στη Χαβάη και την Αυστραλία. Το υψηλότερο σημείο του είναι μόλις 4,6 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Εδώ και 30 χρόνια η στάθμη του νερού ανεβαίνει 0,5 εκατοστά κάθε χρόνο. Στη συνάντηση των G20 έστειλε μήνυμα ο υπουργός Εσωτερικών του ΤΟΥΒΑΛΟΥ, μπαίνοντας μέχρι τα γόνατα μέσα στη θάλασσα και λέγοντας ότι αυτό το σημείο πριν από λίγα χρόνια ήταν ξηρά. Άρα καταλαβαίνουμε πόσο σοβαρά είναι τα γεγονότα και ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα το συντομότερο δυνατόν.

Ένα άλλο παράδειγμα καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος τα τελευταία χρόνια, αποτελεί η αποψίλωση του σημαντικότερου πνεύμονα οξυγόνου της Γης, του Αμαζονίου. Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαϊρ Μπολσονάρου έχει επιτρέψει την παράνομη υλοτόμηση του δάσους περιορίζοντας τους περιβαλλοντικούς νόμους της χώρας του, που ως συνέπεια έχει την αύξηση κατά 20% της απώλειας τροπικού δάσους, ίση με 3.000 γήπεδα ποδοσφαίρου την ημέρα! Επίσης χιλιάδες δάση καίγονται κάθε έτος με αποτέλεσμα τον χειμώνα να προκαλούνται πολλές πλημμύρες. Ας μη ξεχνάμε ότι τα δένδρα είναι πολύ σημαντικά και για το οξυγόνο που παράγουν παγκοσμίως.

Για όλους αυτούς τους λόγους, σίγουρα ένα μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας θα έχει συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα και τη σημαντικότητα της κατάστασης. Όμως αρκετές από αυτές τις συνέπειες θα μπορούσαν να ελαχιστοποιηθούν αν παρθούν σωστά και γρήγορα μέτρα. Πρώτα απ’ όλα θα έπρεπε διάφοροι παγκόσμιοι οργανισμοί όπως ο Ο.Η.Ε. να αυστηροποιήσουν τους νόμους και να επιβάλουν τσουχτερά πρόστιμα σε όσους τους παραβιάζουν. Για παράδειγμα θα μπορούσε να απαγορευτεί η υλοτόμηση του δάσους του Αμαζονίου για να σταματήσει η κοπή των δένδρων. Με αυτό τον τρόπο θα προστατεύαμε περισσότερο τη χλωρίδα και πανίδα της Γης. Επιπλέον θα μπορούσαν να δημιουργηθούν πλατφόρμες ενημέρωσης για τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων στην καθημερινότητά μας.  

Καθημερινά χιλιάδες δάση καίγονται, ποικίλα είδη σπάνιων ζώων και φυτών εξαφανίζονται και το περιβάλλον μολύνεται. Ακραία καιρικά φαινόμενα συμβάλλουν στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Και όλα αυτά γίνονται κάτω από τα μάτια μας. Όμως εμείς δεν αντιδράμε, συνεχίζουμε να ζούμε με όλα αυτά. Η φύση φωνάζει αλλά εμείς δεν ακούμε τις κραυγές της. Είχαμε αρκετές ευκαιρίες για να δράσουμε μα τώρα είναι αργά. Η φύση μας δείχνει πλέον σημάδια εκδίκησης τα οποία μας αγγίζουν. Τώρα πρέπει να πάρουμε δραστικά μέτρα πριν υπάρξουν χειρότερες συνέπειες που δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε. Γιατί όπως είχε πει κάποτε ο Αρχηγός Σιάτλ των Σουκουμά και Ντουβάμ: "Όλα τα πράγματα μοιράζονται την ίδια ανάσα. Το θεριό, το δένδρο, ο άνθρωπος. Ο άνεμος μοιράζεται το πνεύμα του με όλη τη ζωή που στηρίζει".

Πηγές:

1. Ιστοσελίδα WWF

2. Παντελής Μπουκάλας, Η Καθημερινή, 05-12-2021, «Εμβολιαστικό Απαρτχάιντ και 65.000 δολάρια το λεπτό»

 3. ΑΠΕ, Guardian, DW, 60 Minutes Australia, CNN

4. Ana Paula Rodrigues, AVAAZ The world in action, Μη κερδοσκοπικός Παγκόσμιος Οργανισμός, μήνυμα email: (News Bomb), «O Αμαζόνιος χάνεται: 22% αυξήθηκε η αποψίλωση του δάσους μέσα σ’ ένα χρόνο», (CNN), «Αποψίλωση Αμαζονίου: Ο Μπολσονάρου κατηγορείται από ΜΚΟ για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» 

5. Ιστοσελίδα POPAGANDA, «Κλιματικοί πρόσφυγες: Η μοίρα των Ινδιάνων της Αμερικής είναι η μοίρα των φτωχών της Γης»

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ενημέρωση για ενδοοικογενειακή βία και κακοποίηση των γυναικών

  Το 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Τρίπολης επισκέφτηκε την Τρίτη, 21-3-2023, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αρκαδίας μετά από πρόσκληση του ομίλου δημοσιογραφίας του σχολείου, "Μικροί Δημοσιογράφοι εν δράσει" προκειμένου να ενημερώσει τους μαθητές/τριες για το της φαινόμενο ενδοοικογενειακής βίας και της κακοποίησης των γυναικών.     Ο Α/Β κ. Γιαννίκος Παναγιώτης και ο Ανθ/μος κ. Δρόσος Χρήστος αναφέρθηκαν στις αιτίες του φαινομένου και στο ρόλο της αστυνομίας στην πρόληψη και την αντιμετώπισή του, εξηγώντας ταυτόχρονα στους μαθητές /τριες τις ενέργειες που πρέπει να κάνει κάποιος είτε είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας είτε αντιληφθεί κάτι αντίστοιχο για τρίτο άτομο. Μετά το τέλος της παρουσίασης ακολούθησε καταιγισμός ερωτήσεων από τους μαθητές/τριες, στις οποίες οι αστυνομικοί απάντησαν με προθυμία.  Την παρουσίαση παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον και οι μαθητές των ομίλων "Εθελοντισμός: αξία ζωής μοναδική " και "Από τη ραψωδία ... στη ραπ" μαζί με τις υπε

Η καταπολέμηση του άγχους κατά τη διάρκεια των εξετάσεων!!!

Στις μέρες μας το άγχος είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο ανάμεσα στους μαθητές κυρίως την περίοδο των εξετάσεων. Είναι ένας  υγιής βιολογικός μηχανισμός  που ενεργοποιεί ένα προστατευτικό σύστημα κυρίως στις δύσκολες στιγμές και που συνδέεται με τον τρόπο που σκεπτόμαστε!   Εξαιτίας αυτού οι μαθητές τρέμουν τι θα γίνει σε περίπτωση που αποτύχουν, φυσούν και ξεφυσούν, πηγαινοέρχονται στο δωμάτιό τους  και νιώθουν κυριολεκτικά σαν να τους λιθοβολούν. Βρίσκονται σε τόσο δύσκολη θέση   με τον   εαυτό   τους που   χάνουν την  επαφή και δεν   συναναστρέφονται   με τους φίλους τους. Ευτυχώς   υπάρχουν αρκετές λύσεις για να ελαττωθεί το άγχος!!! 1. Οργάνωση μελέτης: Φτιάξε χρονοδιάγραμμα μελέτης καθορίζοντας τον χρόνο που χρειάζεσαι για να ολοκληρώσεις το κάθε κεφάλαιο. Σημείωνε τους στόχους που πετυχαίνεις και αναρωτήσου τι δεν λειτούργησε στις περιπτώσεις που βγήκες εκτός χρόνου. Σε περίπτωση που δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς, κάνε ένα μικρό διάλειμμα. Φτιά

‘’Άμα ρισκάρεις, μπορεί να κερδίσεις, αν όχι, έχεις ήδη χάσει’’

Αυτή είναι μια φράση που δίνει κίνητρο στους δυο επιτυχημένους αθλητές – μαθητές του σχολείου μας, του 2 ου Προτύπου Γυμνασίου Τρίπολης. Από τη μια ο Θανάσης Χριστόπουλος κατάφερε μόλις στην ηλικία των 15 ετών να κάνει επαγγελματικό συμβόλαιο με τον Αστέρα Τρίπολης. Από την άλλη ο Βλάσης Μητρόπουλος, ο οποίος κατάφερε να γίνει πρωταθλητής στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ποδηλασίας. Την Τρίτη, 28 Μαρτίου 2023,  οι ‘’μικροί δημοσιογράφοι εν δράσει’’ είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν τους δύο μαθητές , να ρωτήσουν  τις απορίες τους και να ενημερωθούν για την πορεία τους στον χώρο του αθλητισμού.     Μας ανέφεραν και οι δύο ότι ξεκίνησαν το άθλημα από μικρή ηλικία τυχαία, επειδή ζήλευαν από τα άλλα παιδιά. Στη συνέχεια όμως ήθελαν να ξεχωρίσουν, για αυτό είδαν τον αθλητισμό με άλλη ματιά. Επιπλέον, κάτι σημαντικό που ανέφεραν είναι ότι εκτός από αυτό που κάνουν και αγαπάνε, πρέπει να αφοσιωθούν και στο σχολείο, γιατί τίποτα δεν είναι ακόμη σίγουρο.  Δηλαδή πρέπει πάντα να υπάρχει plan B.