Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ιδιαίτερα την τελευταία πενταετία η φύση είναι η ρύπανσή της. Τόσο στις άλλες χώρες όσο και στην Ελλάδα το φαινόμενο αυτό είναι πολύ έντονο. Επιπλέον, την εποχή αυτή ένα μεγάλο μέρος του επιστημονικού κόσμου ασχολείται με σημαντικά θέματα, όπως τη διαχείριση αποβλήτων και απορριμμάτων, την ανακύκλωση και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ρύπανσης του περιβάλλοντος.
Τα τελευταία χρόνια οι άνθρωποι προβαίνουν σε πράξεις, οι οποίες προκαλούν ρύπανση και καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον. Αυτές είναι η χρήση του πλαστικού, η χρήση χημικών ουσιών που είναι επιβλαβείς για την υγεία μας, τα τοξικά αέρια από τα εργοστάσια που μολύνουν την ατμόσφαιρα...
Οι συνέπειες της ρύπανσης του περιβάλλοντος είναι αρνητικές. Παραδείγματος χάρη με την ρίψη απορριμμάτων σε λανθασμένο σημείο το περιβάλλον μολύνεται έντονα, με αποτέλεσμα το οξυγόνο που εισπνέουμε να είναι βρώμικο και να επιβαρύνεται αρκετά η υγεία μας. Ένα άλλο αρνητικό είναι οι βιομηχανίες, οι οποίες, καθώς απελευθερώνουν επιβλαβή αέρια, δημιουργούν ατμοσφαιρική ρύπανση. Το ίδιο πρόβλημα προκαλούν και τα αυτοκίνητα, τα φορτηγά και οι μηχανές, αφού αυτά τα μέσα μεταφοράς για να κινηθούν απελευθερώνουν κι αυτά ρυπογόνα αέρια.
Για αυτό ας σκεφτούμε όλοι τι μπορούμε να κάνουμε, ώστε να έχουμε ένα υγιές και καθαρό περιβάλλον.
1.Μπορούμε να φτιάξουμε ομάδες από εθελοντές, οι οποίοι πραγματικά θα ενδιαφερθούν για τον πλανήτη τους. Έτσι, όλοι θα προσπαθήσουν να καθαρίσουν όσο περισσότερο μπορούν την πόλη τους και ύστερα να κάνουν το ίδιο και σε άλλες πόλεις και χωριά.
2.Πάντοτε, όταν βλέπουμε κάποιον να πετάει σε λάθος σημείο τα απορρίμματά του, να του επισημαίνουμε τους σωστούς κανόνες, ώστε την επόμενη φορά που θα κάνει την ίδια πράξη να τους εφαρμόσει.
3.Να προμηθευτούμε κάδους. Οι κάδοι της ανακύκλωσης έχουν γαλάζιο χρώμα, ενώ των τροφίμων μαύρο. Οι κάδοι για τα μεταλλικά προϊόντα είναι κίτρινοι, για το χαρτί είναι μπλε και για το πλαστικό είναι πράσινοι. Αν κάνουμε σωστή χρήση των κάδων, θα είμαστε οργανωμένοι και θα ξέρουμε πού να πετάξουμε ένα προϊόν μετά την χρήση του.
4.Οι μετακινήσεις μας να γίνονται με οικολογικά μέσα όπως το τρόλεϊ, το τραμ, το μετρό ή το ποδήλατο
5.Να συμμετέχουμε σε εθελοντικές ομάδες που κάνουν δενδροφύτευση. Κάνοντας αυτήν την πράξη θα αυξηθεί το οξυγόνο μας και θα είμαστε πιο υγιείς. Επίσης, με την δεντροφύτευση τα δέντρα θα αντικαταστήσουν την καμένη βλάστηση από την πυρκαγιά του καλοκαιριού.
Κάτι που έχω παρατηρήσει τα τελευταία δυο χρόνια είναι ότι λόγω της πανδημίας η ρύπανση έχει αυξηθεί, αφού παντού υπάρχουν χρησιμοποιημένες μάσκες, γάντια και φάρμακα. Για αυτό πρέπει όλοι μας να αναλογιζόμαστε τις επιπτώσεις που προκαλούμε και να σκεφτόμαστε πριν κάνουμε μια πράξη.
Ελπίζω, το πρόβλημα της ρύπανσης να μειωθεί αρκετά μέσα στα επόμενα χρόνια. Τόσο στην δική μου χώρα την Ελλάδα, όσο και στις υπόλοιπες χώρες οι άνθρωποι είναι απαραίτητο να εφαρμόζουν τους κατάλληλους κανόνες για το καλό του πλανήτη τους αλλά και το δικό τους !!!!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου